Tillykke til Lise Autogena, der modtager livslang hædersydelse

15.05.24 | Nyheder

Billedkunstner og BKF-medlem Lise Autogena, der arbejder med stedsspecifikke multimedieinstallationer, video og performances, er indstillet til Statens Kunstfonds hædersydelse.

Lise Autogenas værker optræder i et krydsfelt mellem kunst, teknologi og videnskab – og gennem dem synliggøres de aktuelle klima- og miljøproblematikker. Med værker som HavObservatoriet, Black Shoals og Videoværket Kuannersuit / Kvanefjeld fra Grønland udstilles de store kræfter, som mennesker skaber og som naturen står i kontrast til.

I begrundelsen fra Statens Kunstfond hedder det blandt andet:

“Autogenas værker spejler en verden i forandring. Havstrømme går i stå, vilde dyr går til grunde, mennesker er på flugt. Naturen er ude af balance, og den svarer nu tilbage med kaos. Autogenas kunst er vigtig. Hun skaber den ud af nødvendighed, og herfra etablerer hun et sanseligt-æstetisk erkendelsesrum for det enkelte individ. I det rum behandler hun alt fra klimaforandringer og komplekse menneskeskabte systemer til uranudvindingens konsekvenser for lokalbefolkningen i Grønland … Gennem Autogenas kunst forstår vi de stærke kræfter, som kulturer og menneskelige handlinger skaber – og hvilke kræfter naturen står op imod. Her findes ingen quickfix- løsninger; blot vilkår og konsekvenser, der peger på, at vi individuelt må ændre vores adfærd som mennesker.”

Læs mere hos Statens Kunstfond

Foto øverst: Narsaq International Research Station (NIRS), som Lise Autogena er daglig leder af. Læs mere om forskningsstationen her.