Juryformand Nis Rømers motiveringstale ved prisfesten 26. oktober 2018:
Nogle ting er long overdue. Og i verdenen af kunstnerdrevne steder er det sådan set ret alvorligt, fordi det langt fra er sikkert, at stederne er her i morgen. Eller dagen efter. Og når der er et sted, og der er mange af dem, som vi ikke præmierer et år selvom vores hjerter banker for det, så er det med tilbageholdt åndedræt, for vi ved ikke, om vi får chancen igen.
Et udstillingssted kan blive ens anden dagligstue eller nye bedste ven. Det sted man får venskaber for livet eller bygger nye ting op. Et udstillingssted kan være med til at skabe en by, ved at bidrage til den underskov af aktiviteter, der gør en by til det sted, man føler sig hjemme.
I en analyse lavet af Epinion for Ålborg kommune (juni i år) sagde 34 procent, at den vigtigste grund til, at Ålborg var en god by for dem, var kulturlivet. Det var langt den vigtigste grund. Bolig blev kun nævnt af 2 procent, arbejde 5 procent, shopping 16 procent som den vigtigste grund til at være glad for at bo i byen.
Så kulturen er altså sindsygt vigtig. Fordi det også handler om, hvor vi føler os hjemme. En by uden samtidskunst er bare ikke en rigtig by. Sådan er det! I har skabt en by, eller været med til at skabe den. Jeg tror også, at I er med til at skabe en mulighed for at bo og indrette sig på en anden måde. For som vi alle ved, er København alt for dyr at bo i. Og kunst kræver på den ene side tid og koncentration, på den anden side kolleger at udveksle med og skabe idéer og miljø sammen med. Der er bare mere tid, når man bor uden for de fire største byer og ikke skal lægge kassen til husleje. Der er også mulighed for, at et sted får en kæmpestor betydning, fordi I tilføjer noget, som ikke findes i forvejen. Og I giver altså juryen enormt meget lyst til at flytte til Svendborg!
Stedet er kollektivt drevet og har siden 2016 kastet energi og skaberlyst ind på at skabe en kunsthal på Svendborg Havns værftsø, Frederiksøen, i en stor rå udstillingshal på ca. 300 m2. Her sætter I den unge samtidskunsts mange udtryksformer på programmet og er en kilde til skønhed og livsbekræftelse i byen.
I jeres seneste udstillinger har I og kunstnerne bag bl.a. arbejdet med ekstase og eskapisme og beskæftiget jer med spørgsmålene: Hvordan opsamler og lagrer vi data? Og hvordan lyd tager sig ud som erindring. I den aktuelle udstilling; PAUSE giver en række kunstnere bud på, hvordan pausen kan tage sig ud: Som metode eller abstraheret i form, men også som tematik – fx pausen som et svært uomgængeligt behov for alt levende, pausen som led i arbejdsoptimering eller som åndehul i vækstkulturens hastighedsmani.
Bag udstillingsstedet finder vi de fire kunstnere; Nanna Katharina Jensen, Farid Salti, Katrine Würtz Hansen og Jens Tormod Bertelsen. Juryen vil gerne tildele jer og Kunsthal ved siden af / du.al. prisen som Årets Kunstnerdrevne Udstillingssted 2018.
– juryen bag tildelingen af de tre præmieringer i BKF-prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder 2018 bestod af billedkunstnerne Anna Margrethe Pedersen, Uffe Isolotto og Nis Rømer. Se alle årets vindere her…