Uddelingen af BKF-prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder 2021 fandt sted ved åbningsfesten hos Juxtapose Art Fair i Godsbanen i Aarhus, d. 20. august 2021. Juryen bestod i år af billedkunstner Sofie Thorsen, kunstrådgiver og kurator Mette Woller og BKF’s formand Nis Rømer.
Motiveringstale af juryformand Nis Rømer:
Inden hun døde indtalte min farmor sine erindringer. Og en historie er særligt blevet ved mig. Hun blev konfirmeret d. 7. april 1945, to dage før tyskerne invaderede Danmark. I konfirmationsgave fik hun en cykel, og der var også lige netop penge nok til en dynamolygte, der kunne lyse hele landevejen op på det mørke Mors, hvor hun voksede op.
Begejstringen var barnligt stor, men mørklægningen gjaldt også cykler, og derfor måtte hun kort tid efter køre rund med en hætte over lygten, der kun tillod en smal stribe lys at slippe igennem. Jeg kom til at tænke på historien, fordi verdenshistorien oplevet gennem et barne- eller ungdomssind er noget helt særligt og formende for vores identitet.
På samme måde som med en hætte til en dynamolygte kan hele dramaet omkring den kolde krig opleves gennem en mælketand.
Mælketanden tilhørte kunstneren Kirstine Aarkrogs mor. Under den kolde krig målte forskere på forskningsstationen Risø det radioaktive nedfald fra atomprøvesprængninger. Nedfaldet landede på marker, hvor græsset blev spist af køer, der producerede radioaktiv mælk, som siden kunne måles i mælketænder.
Kirstine Aarkrogs bedstefar arbejdede og boede på Risø, og brugte derfor mælketænder fra familien i sin forskning. Hele dramaet omkring den kolde krig oplevet gennem barnet og den unge kunstners sind blev til udstillingen RISØ på det kunstnerdrevne udstillingssted Simian.
Det var for mig en af de bedste udstillinger det seneste år, fordi den kaster både lys og skygge over et kapitel af historien, som var dramatisk, og som på mange måder former vores verdensbillede den dag i dag. Det er det materiale, store kunstoplevelser er lavet af.
Jeg har ikke set udstillingen, men når det alligevel har været en stor kunstnerisk oplevelse, skyldes det at jeres dokumentation er knivskarp.
Jeg taler på en samlet jurys vegne, når jeg siger, at vi var blæst bagover af jeres formidling og ambition. Det er cool, gennemproduceret og meget, meget overbevisende.
Det man ikke kan se, er alt det arbejde og de diskussioner, sved og cykelture, rejser og utallige mails og en ordentlig røvfuld ansøgninger, der ligger bag. Dedikationen og niveauet lyser igennem jeres udstillinger. Tak for det!
Simian ligger under en anlagt sø på Kay Fiskers Plads, lige ved metrostation Ørestad, i et 1.300 m2 store betonrum, der oprindeligt er bygget til cykelparkering.
Bag Simian står billedkunstnerne Markus von Platen, Christian Vindelev, Toke Flyvholm og Jan S. Hansen.