Billedkunst trækker rekordmange besøgende

06.01.20 | Nyheder

Flere af landets kunstmuseer melder om rekordmange gæster i 2019, og samlet er besøgstallet på landets kunstmuseer steget med 54 procent i løbet af ti år.

Det viser en ny analyse fra kulturmagasinet Søndag Aften.

Ifølge Tom Ahlberg, kulturkommentator og redaktør på kulturmagasinet Søndag Aften, er danskernes appetit på museer og især kunstmuseer steget markant i de seneste ti år.

»Befolkningens museumslyst er virkelig i vækst. Der har samtidig været en lyst fra museernes side til at række ud efter folk. Formidlingen har været i højsædet, og det er lykkedes mange museer at blive talk of the town«, siger Tom Ahlberg til Politiken.

Billedkunsten boomer
Danmarks mest besøgte museum, kunstmuseet Louisiana i Humlebæk i Nordsjælland, satte ny besøgsrekord i 2019:

757.584 mennesker løste i 2019 billet til museets udstillinger. Dermed blev den hidtidige rekord fra 2018 slået med helt præcis 1.579 gæster, oplyser museet i en pressemeddelelse.

Og Louisiana er ikke det eneste kunstmuseum, der kan fortælle om besøgsrekord i 2019. Glyptoteket i København havde i 2019 514.608 gæster og slog dermed sin egen rekord fra 2018 med knap 66.000 gæster.

Kunstneres arbejde skaber værdi
Kunstmuseernes flotte besøgstal afspejler igen i år, at billedkunstneres arbejder skaber væsentlige indtægter i kultursektoren og bidrager positivt til samfundsøkonomien.

Desværre følger kunstneres egne indkomster ikke samme tendens: Billedkunstnere tilhører stadig en absolut lavindkomstgruppe, som det bl.a. fremgår af den store forskningsundersøgelse Billedkunstens Økonomiske Rum, udgivet af Copenhagen Business School i 2018.

Billedkunstnernes Forbunds politiske hovedformål er at forbedre billedkunstneres økonomiske vilkår og styrke kunstens rolle i samfundet. Både ved at pege på nye måder, samfundet kan få glæde af billedkunsten og af billedkunstnernes kompetencer,  og ved at sikre, at kunstnere altid honoreres for det arbejde, de udfører.

Se to korte BKF-film om kunstnerisk arbejde her:

‘Kunstnerisk arbejde skaber værdi’…

‘Betal kunstnerne for deres arbejde’…

Foto øverst: Katrine Møbius.

Fakta – besøgstal

En opgørelse fra kulturmagasinet Søndag Aften viser, at fra 2009 til 2018 steg besøgstallet på landets kunstmuseer med 54 procent.

For alle danske museer tilsammen var der tale om en stigning på 39 procent, fra 10,9 millioner besøg i 2009 til 15,1 millioner besøg i 2018.