Billedkunstens Dag slår et slag for billedkunsten

13.03.19 | Nyheder

Onsdag d. 13. marts fejres den entusiasme og det store potentiale, der ligger i billedkunstområdet for børn og unge på skoler, billedskoler og kulturinstitutioner i hele landet. Billedkunstens Dag 2019 summer af aktiviteter arrangeret af blandt andre de mange billedkunstnere, der underviser på landets billedskoler.

Fra Hjørring til Nykøbing Falster; fra akvarelfugle til genbrugsplastpaladser; fra enkeltarrangementer til ugeprojekter; fra workshops, udstillinger og skoleudsmykninger til overraskende installationer i det offentlige rum. Fejringen af billedkunsten foregår på mangfoldige måder i hele landet i dag på Billedkunstens Dag, 13. marts 2019.

Forårsfugletræf
En populær idé i år er pausefuglene, hvor børnenes individuelle akvarelfugle samles til store fællesværker – festlige fugletræf – på f.eks. skolens facade eller det lokale bibliotek. De flyvende forårsbebudere dukker op i forskellige udgaver i Assens, Kolding, Næstved og på DOKK1 i Aarhus, skriver Kompetencecenter for Børn, Unge og Billedkunst (KBUB), i en pressemeddelelse:

På Sct. Jørgens Skole i Roskilde, Vonsild Skole og Holbergskolen i København er det alle skolens elever, der skal i sving med fuglefremstilling, og det afspejler en tydelig tendens: nemlig, at flere og flere skoler og billedskoler – og mange andre institutioner – skriver Billedkunstens Dag ind i deres årshjul, så der afsættes tid til at fejre begivenheden, og alle kan være med.

Andre steder, hvor Billedkunstens Dag er blevet en vigtig tradition, er Randers Lille Skole, der i år arbejder med forskellige trykteknikker, og BillundSkolen, hvis 750 elever fremstiller en paraplyparade med lys og figurer.

På genopdagelse
Flere lokale grupper har valgt et fælles tema til Billedkunstens Dag. På Fyn og flere steder på Sjælland bliver der arbejder med pop-up-udstillinger, der dukker op uventede steder (i Brugsen, hos mekanikeren, på plejehjemmet osv.).

Det regionale billedkunstnetværk i Region Midtjylland har, i forlængelse af Europæisk Kulturregions store kulturfestival i juni 2019, valgt temaet ”Genopdag”. Herning Billedskole tager ca. 150 børn med på langfart i løbet af foråret og genopdager fjerne steder og gamle glemte kunstnere – men finder måske også nyt land.

Ligesom Høje-Taastrup Billedskole har arrangeret en inspirationsdag for lærere fra seks lokale skoler på Billedkunstens Dag, afholder også Aarhus Billed- og Medieskole en inspirationsworkshop til lærere og pædagoger, her med fokus på ideer til at genopdage tegning og tryk som redskaber i pædagogiske sammenhænge.

På Mølleskolen i Ry er Billedkunstens Dag blevet til en Billedkunstens Uge, hvor hele skolen i år i samarbejde med Ry Kunstforening og en række aktører i lokalområdet genopdager maleren Vilhelm Kyhn og landskabsmaleriet i anledning af Kyhns 200-års fødselsdag; mens billedskolen i Ulstrup genopdager Hedensted i et collageprojekt i samarbejde med lokalhistorisk arkiv, skolen og biblioteket.

Øje for billedkunst i det offentlige rum
Netop bibliotekerne spiller mange steder en stor rolle på Billedkunstens Dag, både som aktører og som udstillingssteder med et stort publikum. Men også selve byrummet tages mange steder i brug. Igen i år slår billedskolen sig løs i Lemvig midtby, i Hjørring kan man støde på menneskestore tapeskulpturer, mens man i Middelfart får mulighed for at se verden på en ny måde, når Nytorv bliver indtaget af en mængde kæmpestore øjne. Og hvis man er på shopping i Tørring på Billedkunstens Dag, støder man måske på en af de monsterfigurer, der dukker op i fem butikker i midtbyen.

I det offentlige rum når billedkunsten ud til folk, som ikke nødvendigvis selv ville have opsøgt den, men som får sig en ekstra oplevelse med hjem i indkøbsnettet. Her har museerne en særlig rolle: For eksempel har Skovgaard Museet i Viborg og kunstmuseerne i Esbjerg og Ribe forskellige aktiviteter med udgangspunkt i deres aktuelle udstillinger, de to sidstnævnte i samarbejde med Danmarks Billedkunstlæreres lokale kreds. Og Horsens Kunstmuseum lægger hus til, når Billedskolen Horsens fejrer Billedkunstens Dag med en Store Tegnedag i selskab med 70 lokale valgholdselever og en masse tegneopgaver. Billedskolen har i år valgt at lægge hele Tegnefestival-ugen, inklusive DM i Tegning, i samme uge som Billedkunstens Dag for at skabe endnu mere synlighed for billedkunsten.

Også lidt længere mod syd bliver der afholdt konkurrencer i forbindelse med Billedkunstens Dag. Sønderjyllands Kunstskole lancerer på dagen en 10 dages tegne-challenge for alle tegnelystne 9-19-årige i Sønderborg med henblik på at kåre ”Sønderborgs bedste tegner”.

Bag Billedkunstens Dag står Danmarks Billedkunstlærere og Kompetencecenter for Børn, Unge og Billedkunst (KBUB).

Kompetencecenter for børn, unge og billedkunst dokumenterer hvert år indholdet og omfanget af begivenheden, og udsender også i samarbejde med Danmarks Billedkunstlærere et inspirationskatalog med idéer til, hvad man kan lave på dagen.

Følg med på Instagram og Facebook #billedkunstensdag og www.kbub.dk

Foto: Billedskolen i Tvillingehallerne, Københavns Kommune.