BKF: Bak op om Det Fynske Kunstakademi

26.09.17 | Nyheder

“Det Fynske Kunstakademi har 70 års tradition for at uddanne nogle af de bedste kunstnere i Danmark. Akademiet har turdet eksperimentere, være internationale og holde et højt niveau. Det har Fyn glæde af, og det har Danmark brug for,” siger Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund. Hans kommentar kommer, fordi Odense Kommune vil fratage et huslejetilskud, der er afgørende for driften af akademiet.

Billedkunstnernes Forbund opfordrer de fynske politikere til at sikre kunstakademiets fremtid og finde en løsning, der peger fremad.

På et møde i dag i Odenses By- og kulturudvalg skal politikerne diskutere en indstilling fra kommunens kulturforvaltning der indebærer, at et kommunalt huslejetilskud bortfalder.

Men uden huslejetilskuddet mister akademiet en afgørende del af sit økonomiske grundlag, siger Lars Bent Petersen, rektor for Det Fynske Kunstakademi til Fyens Stiftstidende. Han frygter, at akademiet tvinges til at lukke.

Billedkunstnernes Forbunds formand Nis Rømer deler Det Fynske Kunstakademis bekymring og opfordrer Odenses politikere til at træde til nu og sikre Det Fynske Kunstakademis fremtid:

“Det nytter ikke at spare kunstlivet væk, hvis man vil være en attraktiv moderne storby, hvor folk har lyst til at komme på besøg, bosætte sig og investere. Det er kunst og kultur, der skaber liv og grundlag for vækst i en by,” siger Nis Rømer.

Turbulens på Fyn
Der har været blæst om Det Fynske Kunstakademi den seneste tid.
I 2016 besluttede politikerne i By- og kulturudvalget at opsige akademiet fra sin nuværende adresse øverst i Brandtskomplekset med udgangen af juli 2018.

Akademiet har siden da været i dialog om samarbejde med andre institutioner, bl.a. Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt. En fusion kan dog tidligst finde sted i 2020, vurderes det.

Fremtidsplanerne er nu truet, fordi kunstakademiet uden den kommunale støtte ikke har økonomisk grundlag for at videreføre uddannelsen, påpeger rektor Lars Bent Petersen overfor Fyens Stiftstidende. Og BKF’s formand Nis Rømer er enig:

“Uden en bæredygtig driftsaftale med kommunen kan akademiet ikke drive kunstuddannelse på højt niveau. Odenses politikere må bakke op om akademiet – byen og borgerne har brug for kunstnerne. Og Danmark har brug for at vi fortsat har et kunstakademi i international klasse på Fyn.”

– 26. september 2017.