BKF glæder sig over fremrykket genåbning af kunstlivet

21.05.20 | Nyheder

Efter mere end to måneders nedlukning kan museer og kunsthaller nu genåbne, ca. tre uger tidligere end først vedtaget.

Kunstinstitutionerne var ellers først sat til at skulle åbne i fase 3 d. 8. juni, men får på grund af det faldende smittetryk  lov til at slå dørene op nu og her, ligesom en lang række andre institutioner i kulturlivet, bl.a. teatre og biografer.

Foreningslivet – herunder aftenskoler, kulturskoler og musikskoler får lov til at åbne d. 27. maj, dog med visse begrænsninger.

Spillestederne må som forventet fortsat ikke genåbne.

Som hele tiden planlagt hæves forsamlingsforbuddet d. 8. juni til 30-50 personer. I løbet af sommeren vil partierne forsøge at lempe forsamlingsforbuddet ydermere, lyder det i aftaleteksten fra Statsministeriet.

Vigtigt igen at kunne mødes om kunsten
Billedkunstnernes Forbund (BKF) glæder sig over, at genåbningen af kunst- og kulturlivet er rykket frem:

“Få områder har under coronakrisen været så fuldstændigt lukket ned som kunsten og kulturen. Dermed har en vigtig del af vores samfundets sociale og mentale liv også været lukket. Men museer og kunsthaller er afgørende for vores offentlige liv, for vores mentale helbred – og også for økonomien. Kunst og kultur er det grundlag, vi står sammen på, og vi har brug for kunsten nu, mere end nogensinde,” siger BKF’s formand Nis Rømer.

Museerne alene bidrager med 5 mia. kr. til samfundsøkonomien, har Dansk Industri beregnet. Smittefaren ved at åbne museer og kunsthaller vurderes som meget lav ifølge et notat fra Statens Seruminstitut.

Første vigtige skridt
Flemming Just, formand for Organisationen Danske Museer siger i en pressemeddelelse:

”Vi er glade for at man politisk nu prioriterer kulturlivet i forbindelse med genåbningen. Mange museer har længe stået på spring – og museer uden gæster er ærlig talt en trist affære. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at en genåbning skal være rentabel, og her bliver de konkrete retningslinjer for at åbne afgørende for det enkelte museum. Ikke mindst i forhold til antallet af gæster og de typer af aktiviteter, museerne vil kunne tilbyde. Vi har desuden nu en vanskelig turistsæson forude, så det politiske arbejde for at sikre museerne er bestemt ikke i mål. Med åbningen har vi dog nu taget det første af en række afgørende skridt på vejen for at sikre et levende kulturliv – også efter corona-krisen.”

Øverst: Værker af Mille Kalsmose på den nyåbnede udstilling Synliggørelser i Den Frie Udstillingsbygning. Foto: David Stjernholm.