Coronakrisen går ud over kunstsalget

16.03.20 | Nyheder

Coronakrisen har allerede bremset salget af kunst betydeligt, fremgår det af henvendelser, BKF får fra vores medlemmer i disse dage.

“Det er stærkt bekymrende, for kunstnere lever i forvejen med meget lave og usikre indkomster, og må klare sig uden det økonomiske sikkerhedsnet, som andre grupper på arbejdsmarkedet har. Samtidig viser erfaringen fra finanskrisen desværre, at det tager måneder og år at rette op på følgerne af så voldsom en økonomisk nedgang som den, vi oplever nu,” siger BKF’s sekretariatschef Klaus Pedersen. Han håber, at mange private vil bruge nedlukningen af kulturlivet til at købe kunst, gerne direkte fra kunstnerne selv.

Find oversigt over BKF’s kunstnere her…

BKF anslår, at billedkunstnere mister ½ – 1 million kr. om ugen under coronakrisen, på grund af opbremsningen i kunstmarkedet. Vurderingen bygger på beregninger af kunstmarkedets samlede størrelse, foretaget i forskningsprojektet Billedkunstens Økonomiske Rum (2018).

BKF I DIALOG
Tirsdag d. 17. marts er BKF indkaldt til ekstraordinært møde (via Skype) med Kulturministeriet for at drøfte coronakrisens konsekvenser i kulturlivet.

Vi ved, at mange af BKF’s medlemmer lige nu mister indtægter pga. manglende salg, aflyste udstillinger, aflyste kunstprojekter og aflyste undervisningsjob. Men vi vil gerne kortlægge omfanget af problemerne, så vi kan orientere Kulturministeriet om den aktuelle situation. Fortæl os derfor gerne, hvordan du som kunstner mærker coronakrisen økonomisk – skriv til BKF’s sekretariat på mk@bkf.dk

HJÆLP KUNSTNERNE
BKF er glad for, at regeringen har bebudet en ny økonomisk hjælpepakke, rettet mod selvstændige med enkeltmandsvirksomheder. Det vil forhåbentlig kunne afbøde en del af tabet for nogle kunstnere, men langt fra for alle.

Stort set alle billedkunstnere (91,6 procent iflg. forskningsundersøgelsen Billedkunstens Økonomiske Rum, 2018) har nemlig en patchworkøkonomi bestående af indtægter fra både selvstændig virksomhed og lønarbejde. De risikerer at falde mellem stolene, også i denne situation.

“Så hvis vi skal have et stærkt, levende og mangfoldigt kunstliv, også på den anden side af coronakrisen, er der brug for økonomisk hjælp, der tager højde for kunstnernes særlige arbejdsvilkår. Jeg ser frem til at drøfte behovet for at give kunstnerne en økonomisk håndsrækning med kulturministeren,” siger BKF’s formand Nis Rømer.

Foto: Pernille Kapper Williams: “Untitled” 2005/2020. Limited edition © Photo: Mikkel Høgh Kaldal.