Den Frie Udstillingsbygning ramt af lokal nedlukning

20.04.21 | Nyheder

Som den eneste kunsthal i København, kan Den Frie Udstillingsbygning ikke åbne i morgen onsdag d. 21. april når resten af kunst- og kulturlivet ellers begynder at åbne igen. Det oplyser kunsthallen i en pressemeddelelse i dag.

Den Frie Udstillingsbygning ligger i Sankt Pauls sogn, der lige nu er ramt af lokal nedlukning. Dette har den konsekvens, at tre færdiginstallerede udstillinger, der stod klar i Willumsens udstillingsbygning, nu aldrig kommer til at åbne for publikum.

Forårsudstillingen på Den Frie (DFU) 21 (Udstillinger). Foto: David Stjernholm.

Forårsudstillingen som aldrig åbnede
Den ene udstilling er dette års Forårsudstilling DFU 21 (Udstillinger) af Den Frie kunstnersammenslutning. Udstillingen var ellers i år en helt særlig kraftpræstation: Med udstillingen dykkede Den Frie Udstilling ned i sin historie og fandt arkivbilleder helt tilbage fra 1904, som blev omdannet til meterhøje kulisser, der stod som fastfrysninger og lagdelinger af tid i Den Fries historiske udstillingsrum.

Kunstnerne havde i år skabt, såvel som genopført værker, der alle på hver sin vis gik i dialog med sammenslutningens fortid. De nye værker blev udstillet oven på, over og ved siden af den imponerende scenografi og skabte et netværk at sammenfiltrede tider og perspektiver.

Edvard Munchs telegram pakkes væk igen
Med den kulturhistoriske udstilling Strejftog i arkivet – udstillingshistorier fra Den Frie er materiale fra Den Fries Arkiv udstillet for første gang i institutionens 130 års historie.
Udstillingen præsenterede nedslag i Den Fries udstillingshistorie, som er righoldig, modsætningsfyldt og har kunstnerne, som igennem tiden har færdes i Den Frie Udstillingsbygning, i centrum.

Strejftog i arkivet – udstillingshistorier fra Den Frie. Foto: David Stjernholm.

Udstillingen viste alsidige udstillingskataloger, scrapbøger, billeder fra udstillinger, installeringer, kunstnermiddage og hverdagen på Den Frie, samt breve og telegrammer fra kunstnere som Henri Matisse og Edvard Munch og historiske optagelser af Willumsen, Harald Slott-Møller og Johannes Larsens malerier, som ankommer til Den Frie på en åben hestekaret.

5-stjernet udstilling forfulgt af nedlukning
Michael Würtz Overbecks totalinstallation The Void undersøger, hvordan store eksistentielle spørgsmål kan efterlade mennesket hensat i en tilstand af tvivl og fremmedgjorthed og fik 5 stjerner i Jyllands Posten kort før nedlukningen i december, hvor den nåede at være åben i to uger.

Michael Würtz Overbeck: The Void. Den Frie Udstillingsbygning 2021. Foto: David Stjernholm.

Den smukke og vigtige udstilling har været forfulgt af nedlukning: Oprindeligt skulle den have åbnet i Kunsthal Aarhus i 2020, men blev aflyst ifm. den første nedlukning i marts. Heldigvis lod det sig gøre at flytte den til København og installere den i Den Frie Udstillingsbygnings underjordiske udstillingsrum.

Efter en meget positiv modtagelse i november, måtte udstillingen lukke med resten af samfundet i december.

“Vi havde glædet os til at genåbne dørene, men nu har uheldet igen ramt og The Void når ikke at genåbne for publikum,” lyder det fra Den Frie Udstillingsbygnings ledelse i en pressemeddelelse.

Foto øverst: Michael Würtz Overbeck: The Void. Foto: David Stjernholm.

Læs også: Michael Würtz Overbeck i Kunstnerens Værksted, BKF’s fagblad Billedkunstneren, juni 2020