Kunstlivet genåbner: Velkommen tilbage til kunsten!

Efter fire lange måneders nedlukning, kan kunstlivet nu endelig slå dørene op igen. Fra i dag kan vi igen mødes i kunstens rum hos kunsthaller og museer. Og det har vi brug for, lyder det fra Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund (BKF).

”Coronakrisen har om noget vist, hvor vigtig kunsten er for os som mennesker – og for samfundet som helhed. Kunsten skabes for at blive modtaget og oplevet, og det er en kæmpestor glæde, at vi nu igen være sammen om alt det, kunsten giver os,” siger han.

Det seneste års tid har BKF presset på for at sikre billedkunstnere samme kompensationsmuligheder som andre faggrupper, der har mistet indkomstgrundlaget under nedlukningerne. BKF har også lanceret flere forslag til, hvordan kunsten kan spille en aktiv rolle i genåbningen af samfundet.

Læs mere her:
26 kunstnerorganisationer: Kickstart kunsten i genåbningen af samfundet…

BKF: Prioritér kunstnerne i genstart af kulturlivet…

BKF’s coronakrise-plan for genstart af kunstlivet…

Anna Rettl, Through the open doors all that could be seen was a milling crowd in a cloud of dust against the gilt (2021). Sophie Star Suaning (Sufie Elmgreen), SINGER (2021), SEEDING (2021). Sophie Filtenborg, The Force That Through the Green Fuse Drives the Flower (2021). Installationsview, Afgang 2021, Kunsthal Charlottenborg. Foto af David Stjernholm.

Udvidede åbningstider, gaver og gratis adgang
Rundt om i landet fejrer kunstinstitutionerne genåbningen med forskellige tiltag. På Museum Jorn i Silkeborg kunne man f.eks. ikke vente med at fylde udstillingssalene med mennesker, og de første gæster kunne derfor allerede træde ind på museet klokken 00.01 og opleve udstillingen ‘Miró & Jorn’. På en række andre museer og kunsthaller fejrer man genåbningen med gratis entré.

Hos Kunsten i Aalborg, får studerende i Aalborg Kommune gratis entré i den periode, hvor genåbnings-udstillingen med Toyin Ojih Odutola bliver vist.

På Kunsthal Charlottenborg er der også gratis adgang på åbningsdagen, men det omfatter alle interesserede. Kunsthallen viser den årlige afgangsudstilling fra Det Kgl. Danske Kunstakademi samt en stor soloudstilling med den franske kunstner Laure Prouvost.

Mange museer og kunsthaller har desuden valgt at udvide åbningstiden.

I København åbner kommunens tre udstillingssteder – Københavns Museum, Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal – op med budskabet om, man fra politisk side har valgt at forlænge ordningen med gratis adgang hver onsdag.

Heart i Herning er der ekstra forkælelse til de første museumsgæster. De første 10 gæster får gratis entré til sig selv og en ledsager, mens de første 100 børn kan tage hjem med et gratis krea-kit. Desuden er der gratis kaffe og kage to-go til de første 100 gæster, der lægger vejen forbi museets café, og publikum får også mulighed for at drage hjem med blandt andet et medlemskort til Heart Club eller en Søren Solkærs Black Sun-kunstbog, hvis de vinder en af de konkurrencer, der vil blive afviklet løbende gennem åbningsdagen.

Coronasikring skaber nye udfordringer
Hos Kunsthal Aarhus glæder man sig også over genåbningen og har udvidet åbningstiderne, så publikum får flere muligheder for at opleve de aktuelle udstillinger.

Men ligesom hos de øvrige kunstinstitutioner, skaber corona-sikkerhedskravene også nye udfordringer, fortæller adm. direktør Iben Mosbæk:

KP 20 | Kunsthal Aarhus. Foto: Jens Møller.

“Vi har hængt informationer op om restriktioner og lavet en sti, som fører nye besøgende direkte op til receptionen, hvor de får checket deres coronapas. Vi ansætter ekstra personale til at sikre, at der er det antal publikum, der må være i hver sal, at forsamlingsloftet overholdes, og at der kan laves de påkrævede bookinger af borde i cafeen indenfor. Det er stressende at skulle holde sig klar hele tiden, så derfor var det en stor hjælp at få en udmelding i lidt bedre tid her i foråret,” siger hun, der nu kan se tilbage på et år præget af nedlukninger, genåbninger og skiftende krav til kunsthallen om coronasikring.

”Det er frustrerende, at restriktionerne laves om i sidste øjeblik, og at informationerne generelt halter langt efter de behov, vi har for at lede vores institution. Det er os, der har ansvaret for publikums sikkerhed, for at kunne orientere kunstnerne og andre samarbejdspartnere indenfor rimelig tid, for at kunne sikre medarbejdernes trivsel og institutionens økonomi. Det har været svært at leve op til dette ansvar med den forsinkelse, der er mellem institutionens behov og tilgængelig og aktuel information.”

To kunstinstitutioner ramt af lokal nedlukning
Både Den Frie Udstillingsbygning og Arken i Ishøj er pt ramt af lokale nedlukninger pga. høje smittetal i lokalområdet.

“Det var svært at trykke “send” på mailen til alle de kunstnere, hvis udstilling nu aldrig kommer til at åbne for offentligheden. Mere end 40 kunstnere er berørt af situationen. Og vi er blevet kimet ned af gæster der havde glædet sig til at se udstillingerne,” siger Dina Vester Feilberg, direktør for Den Frie til webmagasinet Kulturmonitor.

Hun udtrykker samtidig stor frustration over, at kunsthaller og museer bliver ofre i de lokale nedlukninger, der kan komme på tale i den kommende tid, hvor smitterisikoen endnu ikke er fuldstændig under kontrol.

Michael Würtz Overbeck: The Void. Den Frie Udstillingsbygning 2021. Foto: David Stjernholm.

“Det er helt ubærligt, at vi ikke kan åbne, og det er svært at forstå, hvorfor kunsthaller og museer skal være del af en lokal nedlukning. Der er tale om institutioner med mange kvadratmeter og få kontaktflader, altså steder hvor smitterisikoen er lav. Og i tillæg er der kun adgang med coronapas. Jeg mener, det bør genovervejes, om kunsthaller og museer overhovedet skal være inkluderet i lokale nedlukninger,” siger Dina Vester Feilberg.

Læs også: Den Frie ramt af lokal nedlukning…

Foto øverst: Peter Højbjerg, Muscle Memory (2021), That’s Life (2021), Episode 17, season 5 (2021), Second Childhood (2021), Circle Of Life (2021), Printer Cartridge (2021). Installationsview, Afgang 2021, Kunsthal Charlottenborg. Foto af David Stjernholm.