Finanslovsaftale sikrer Kulturens Analyseinstitut

07.12.21 | Nyheder

Nu får Danmark endelig et Kulturens Analyseinstitut, der med data og ny viden kan være med til at kvalificere kulturpolitikken, ligesom det er tilfældet i f.eks. Sverige og Norge.

Det er et af resultaterne af den finanslovsaftale, som regeringen har indgået med Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne. Og det glæder Billedkunstnernes Forbund (BKF), der længe har arbejdet for at skabe lydhørhed blandt politikerne om netop denne sag:

“Det er virkelig en god nyhed, at regeringen og aftalepartierne vil etablere et Kulturens Analyseinstitut. Stor ros til politikerne for at lytte, både til kunstnernes organisationer og til andre aktører, der sammen med os aktivt har advokeret for at etablere en sådan analyseenhed,” siger BKF’s afgående forperson Nis Rømer.

Især forløbet med udarbejdelse af hjælpepakker til kunstnere under coronakrisen viste, at politikere og forvaltning har brug for mere viden og data om bl.a. billedkunstneres sammensatte økonomier:

“Det nye analyseinstitut bør have kontinuerligt fokus på kunstneres arbejdsvilkår, så vi sikrer mere præcis og opdateret viden om de forhold, kunstnere arbejder under. Vi har også brug for, at analyseinstituttet f.eks. undersøger ligestilling og mangfoldighed i kunstlivet, så vi kan holde hinanden fast på, at der skal ske fremskridt på området,” siger Nis Rømer.

Netop arbejdet for at skabe ligelig repræsentation i kunstlivet er også i fokus for BKF’s nyvalgte forperson Marie Thams:

“Vi ser frem til, at analyseinstituttet bliver realiseret, og tager meget gerne del af den konkrete indsamling af data på billedkunstområdet. Der er vigtigt for kulturpolitikken, at den hviler på et solidt vidensgrundlag, og det nye analyseinstitut er et stort, vigtigt skridt i den rigtige retning,” siger hun.

Øverst: Videoværket ‘Skylden’ er billedkunstner Sonja Lillebæk Christensen bidrag til coronakunst-projektet BERØRT.
Projektet blev tidligere i år vist i bl.a. museumshaven foran Statens Museum for Kunst og omtales i fagbladet Billedkunstneren #1 2021. Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix.

Aftale om Kulturens Analyseinstitut:
Regeringen og aftalepartierne er blevet enige om at afsætte 4,0 mio. kr. i 2022 og 8,0 mio. kr. årligt i 2023-2025 til etablering af Kulturens Analyseinstitut.

Instituttet skal understøtte mere viden om kulturbranchens forhold og kulturens betydning for borgernes trivsel bl.a. med afsæt i evidens- og forskningsbaserede undersøgelser.

Kulturens Analyseinstitut etableres som et uafhængigt institut. De nærmere rammer for etablering og formål med Kulturens Analyseinstitut drøftes med aftalepartierne i første kvartal 2022.

Læs også:

Seks ud af ti billedkunstnere har ikke søgt hjælpepakker, fagbladet Billedkunstneren 2021

Alene i Norden: Danmark mangler stadig et Kulturens Analyseinstitut, fagbladet Billedkunstneren 2020

Rundspørge: Kulturens Analyseinstitut, fagbladet Billedkunstneren 2020