Rundspørge: Kulturens Analyseinstitut

03.09.20 | Billedkunstneren

Coronakrisen har vist, hvor stort behovet er for facts om arbejdsvilkårene i kulturlivet og for viden om kunstens og kulturens samfundsværdi. Er tiden derfor inde til at etablere Kulturens Analyseinstitut? Det har Billedkunstneren spurgt Folketingets kulturordførere om.

SF, Alternativet og Radikale Venstre svarer, at de går ind for forslaget, som længe har været på kunstnerorganisationernes ønskeliste, og som hen over sommeren er blevet diskuteret igen af flere aktører i kulturlivet.

Zenia Stampe, kulturordfører for de Radikale, siger:

”Vi er meget interesseret i at få undersøgt perspektiverne og forudsætningerne for sådan et analyseinstitut. For der er ingen tvivl om, at kulturpolitikken kunne kvalificeres vældigt gennem ny viden og analyser. Vi vil nu undersøge, hvad det vil kræve økonomisk at oprette sådan et institut, hvordan det skal organiseres, og hvordan vi sikrer, at analyserne rent faktisk anvendes og ikke bare lander i skuffen.”

SFs kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk mener også, et analyseinstitut vil være en god idé:

”Så vi kan styrke kunsten og kulturen, der hvor der er behov for det, fremfor at diskutere om der er behov for noget.”

Relevant at styrke kulturforskningen
Kulturminister Joy Mogensen (S) vil pt. ikke etablere et Kulturens Analyseinstitut men anerkender, at der er behov for bedre viden og data om kulturlivet:

”Det kan man gøre på mange måder. Kulturministeriet har bl.a. styrket samarbejdet med Danmarks Statistik, så vi får mere kulturstatistik i høj kvalitet, eksempelvis i forbindelse med indsamling af viden om danskernes kulturvaner. Det kan bestemt også være relevant at arbejde med at styrke forskning og analyse inden for kulturområdet, hvilket Kulturministeriet og Danmarks Statistik ligeledes har som fokusområde,” siger hun til Billedkunstneren.

Foto øverst: YEARS & FRIENDS: Coronainitiativ på Instagram, marts 2020. Værker fra venstre til højre:
Martha Hviid: Inhale Exhale. Clay, wood glue, boat varnish, copper, 47 x 44 x 3 cm. (2018)
Dyveke Elisa Rask Bredsdorff: Bluets. Cyanotypi on Somersetpaper, 70 x 99,5 cm, hair exposed in the sun (2017)
Nanna Lysholt Hansen: Study for Ebba (paper) #10-16, silver gelatin, direct pinhole photographs, 15×15 cm (2016).