Det er en god nyhed, at freelancere er kommet med i den storstilede hjælpepakke, regeringen har lanceret i dag, mener Billedkunstnernes Forbund (BKF). Dermed er både freelancere med honorarindkomst og selvstændige med. Mange kunstnerne risikerer dog at falde helt ud af hjælpepakkerne, simpelthen fordi de tjener for lidt: Man skal have en omsætning på 180.000 kr. om året for at få kompensation, og det har op mod 75 procent af billedkunstnerne ikke.
”Det er glædeligt, at freelancere er kommet med i den store økonomiske hjælpepakke, som regeringen lancerede i dag, og som hele Folketinget står bag. Dermed har politikerne hjulpet den store gruppe af kunstnere og kulturarbejdere, der ikke har egen selvstændig enkeltmandsvirksomhed, men aflønnes fra projekt til projekt som freelancere/honorarmodtagere,” siger Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund (BKF)
Problemet er dog stadig, at de fleste billedkunstnere sammensætter deres indkomst af både lønmodtagerindkomst, honorarer, indtægter fra selvstændig virksomhed og legater. Derfor har de brug for kompensation for de indtægter, de taber under coronakrisen, både som lønmodtagere og som selvstændige.
Om hjælpepakkerne giver mulighed for kompensation for kunstnere med en sådan patchworkøkonomi, er et af de spørgsmål, som BKF vil analysere nærmere i de kommende dage. Et andet, væsentligt spørgsmål til dagens hjælpepakke handler om, hvem der overhovedet har ret til kompensation for tabt indtægt.
Billedkunstnerne falder ud
I aftaleteksten er en omsætning på 180.000 kr. om året sat som grænse for, hvornår man som selvstændig/freelancer kan få kompensation. Men de nyeste tal om billedkunstneres indkomstforhold viser, at halvdelen tjener mindre end 200.000 kr. om året (Billedkunstens Økonomiske Rum, CBS 2018).
Hele 17 procent tjener under 100.000 kroner om året, hvilket placerer dem under fattigdomsgrænsen. På baggrund af tallene i CBS-undersøgelsen vurderer BKF, at op mod 75 procent af billedkunstnerne tjener under 180.000 kr. om året og derfor ikke omfattes af hjælpepakken, hvis beløbsgrænsen fastholdes.
”Vi har brug for en hurtig afklaring på det spørgsmål, for det kan ikke være rimeligt, at de kunstnere, der er allerdårligst stillede økonomisk, står helt uden sikkerhedsnet i den her situation. I de næste dage vil vi se på, præcis hvordan aftalerne er udmøntet, men der skal være råd til at hjælpe de fattigste kunstnere i den her kæmpestore økonomiske pakke,” siger Nis Rømer.
Behov for krisepulje
BKF har tidligere foreslået at der oprettes en særlig coronakrisepulje, f.eks. i regi af Statens Kunstfond, for de kunstnere, der hverken er omfattet af regeringens hjælpepakker, eller er medlemmer af en a-kasse.
”Tanken er, at Statens Kunstfond kender kunstnerne og deres arbejdsvilkår indgående og kan vurdere, hvem der skal være berettigede til kompensation. Det kan vise sig at blive et nødvendigt supplement til de hjælpepakker, regeringen har lanceret,” siger han.
Øverst: Billedet viser ‘Stort stofværk’ af Claus Egemose. Fra den aktuelle, men pga.coronakrisen nedlukkede udstilling i Kunsthal Nord, INDOORS, med bidrag af Claus Egemose, Michael Mørk og deres fælles kunstnerduo Allan Gabi. Foto: Niels Fabæk.
Find oversigt over alle BKF’s artikler om kunstnerne i coronakrisen her…
Artiklen her er opdateret med ny overskrift og suppleret med nye tal, baseret på de nyeste beregninger d. 23/3 2020.