Expired: Kunsthal Aarhus fyrer ledelsen – splittelse i bestyrelsen

04.03.13 | Nyheder

Efter kun syv måneder på posten er de to ledere af Kunsthal Aarhus, polske Joasia Krysa og spanske Vicente Matallana, blevet fyret af kunsthallens bestyrelse.

Det var dog en splittet bestyrelse, der stod bag fyringen, og nu forlader tre bestyrelsesmedlemmer, Hanne Nielsen, Jacob Wamberg og Ole Lindqvist, deres poster i protest mod det, de mener, er en uvederhæftig afskedigelse.

Pengene slår ikke til

Fra officielt hold sker fyringen af det polsk-spanske kuratorteam med begrundelsen, at ledelsens kunstneriske ambitioner ikke står mål med de økonomiske realiteter.

I en pressemeddelse, udsendt fredag aften d. 28. februar, udtaler kunsthallens bestyrelsesformand, advokat Bodil Bach bl.a.:

“Vi var fra starten meget glade for det program som Joasia Krysa og Vicente Matallana havde sammensat, og vi valgte at satse på at det kunne løfte sig selv økonomisk. Hen ad vejen er realiteterne dog blevet mere pågående. Man lagde ud med et budget på mange millioner og udarbejdede senere et worst case budget, som endnu ikke er finansieret og med et reduceret driftstilskud på en halv mio., er Kunsthal Aarhus ikke i stand til at medfinansiere programmet.”

Magtkamp bag fyring

Men de tre afgåede bestyrelsesmedlemmer står uforstående overfor bestyrelsesformandens forklaring om, at Kunsthal Aarhus befinder sig i en uoverstigelig økonomisk krise. De udtaler i følge www.kunsten.nu:

“Afskedigelsen bygger på en slet begrundet mistillid, og at den er ødelæggende for den hårdt vundne succes, Kunsthal Aarhus var godt på vej imod. De ansvarlige har ladet en smålig magtkamp overskygge bestyrelsens hovedopgave: at sikre Kunsthal Aarhus’ høje kunstfaglige niveau. En sådan mangel på professionel dømmekraft er ikke forsvarlig, og derfor har vi valgt at forlade bestyrelsen.”

Fra kunstnerstyre til kunsthal

Århus Kunstbygning blev i 2006 forvandlet fra kunstnerstyret udstillingsbygning til kunsthal med international profil, organiseret som selvejende institution med en kunstfaglig ledelse.

Skiftende ledere har de seneste syv år kæmpet for at skaffe nok midler til at gennemføre udstillingsprogrammerne i huset, der modtager 2,8 mio. kr. årligt i kommunal støtte.

Det aktuelle udstillingsprogram i Kunsthal Aarhus blev for nylig belønnet med 2 mio. kr. af Statens Kunstråds Billedkunstudvalg.

Sidste år skiftede kunstbygningen navn til Kunsthal Aarhus.

Læs mere om sagen på www.kunsten.nu