Lys forude: Kunstlivet genåbner 21. april

23.03.21 | Nyheder

Fra d. 21. april kan kunsten igen opleves ude på museer og kunsthaller, hvor kunstinstitutionerne kan slå dørene op for besøgende med grønne coronapas.

Det fremgår af plan for genåbning af samfundet, som et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om.

Genåbningen af museer og kunsthaller betinges af, at udstillingsgæster fremviser coronapas, der dokumenterer, at de er færdigvaccinerede, har overstået infektion eller er testet negative indenfor 72 timer. Børn under 15 år vil være undtaget kravet. Der er indført en solnedgangsklausul for coronapasset, som betyder, at kravet om coronapas formentlig vil forsvinde til august, når alle er blevet tilbud vaccine, skriver Ritzau.

Genåbningsplanen hilses velkommen af Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund (BKF):

“Selvom vi godt kunne ønske, at kunstlivet åbnede tidligere, så er det en rigtig god nyhed, at der er skabt klarhed over, at kunstinstitutionerne kan åbne om en måneds tid. Nu er der lys for enden af tunnelen, og det er en lettelse for mange billedkunstnere, der har måttet aflyse den ene udstilling efter den anden i det forløbne år pga. nedlukninger,” siger han.

Nu skal kunsten genstartes
Genåbningen af museer og kunsthaller er dog langt fra nok til at genstarte det corona-ramte kunstliv, hvor billedkunstneres i forvejen spinkle og usikre indtægtsgrundlag er skrumpet alvorligt det seneste år.

I alt har kunst- og kulturlivet ifølge Danmarks Statistik oplevet et fald på ca. 40 procent af omsætningen. Men for mange billedkunstnere har faldet været endnu større, vurderer BKF på baggrund af de henvendelser, forbundet får fra medlemmer.

“Billedkunstnerne melder ikke kun om aflyste udstillinger og manglende værksalg, men også om aflyste og udeblevne kunstneriske udsmykningsopgaver, projekter og undervisningsjob, som almindeligvis indgår i kunstnernes patchworkøkonomi,” siger BKF’s sekretariatsleder Klaus Pedersen.

Derfor opfordrer BKF kulturminister Joy Mogensen og regeringen til at igangsætte en solid genstart af kunstlivet, som kan komme både kunstnere og publikum til gode efter et år, hvor kunstlivet har været sat på laveste blus.

Forbundet har udarbejdet flere konkrete forslag om, hvordan billedkunsten kan genstartes: Dels i BKF’s indspark til regeringens Genstartsteam, dels i BKF’s coronakriseplan for kunsten.

Museer har ikke hænderne i vejret endnu
Ligesom BKF hilser Organisationen Danske Museer (ODM) den nye aftale om genåbning velkommen – dog med forbehold for, præcis hvilke restriktioner, museerne skal genåbne med. Nils M. Jensen, direktør i ODM, siger:

”Vi er først og fremmest forsigtigt optimistiske, og vi har ikke hænderne i vejret endnu. Vi bemærker, at kulturlivet ikke står forrest i genåbningsplanen, selv om nogle politikere har givet udtryk for, at en genåbning af netop kulturlivet er vigtig. Der går en måned, før museer, kunsthaller og biblioteker kan åbne, og andre dele af kultursektoren må vente længere. Samtidig er det helt afgørende, hvilke restriktioner museerne skal åbne med. Hvis det for alvor skal give mening for størsteparten af vores museer, så skal vi lande på det areal- og pladskrav, vi havde før nedlukningen. Vi har også fokus på, at museerne fortsat skal have adgang til kompensation, så længe der er restriktioner.”

Læs hele reaktionen fra ODM her…

Overblik – de nuværende restriktioner
Genåbningsplanen omhandler ikke restriktioner – disse forhandles i de nedsatte sektorpartnerskaber. Vilkårene for museernes genåbning 21. april kendes derfor endnu ikke. Information om de eksisterende vilkår og restriktioner, inkl. den seneste justering af det udendørs forsamlingsforbud, har ODM samlet her…

Foto: DEN FRIE 21 (Udstillinger). Installation view: David Stjernholm. Udstillingen skulle have været vist fra 5. marts-25. april, men er pt nedlukket. Hvis udviklingen i smittetal og indlæggelser går, som genåbningsplanen forudsætter, vil udstillingen kunne ses et par dage fra d. 21. april, når kunsthaller og museer genåbner.

Deltagende kunstnere:
Ann Lislegaard, Bjørn Nørgaard, Ebbe Stub Wittrup, Elle Klarskov Jørgensen, Elsebeth Jørgensen, Finn Reinbothe, FOS, Freddie A. Lerche, Glenn Sorensen, Hannah Heilmann, Hein Heinsen, Henrik B. Andersen, Henrik Plenge Jakobsen, Jesper Christiansen, Jytte Høy, Kasper Akhøj, Kristine Kemp, Leif Kath, Lis Nogel, Maria Finn, Margrete Sørensen, Martin Erik Andersen, Mette Winckelmann, Mikkel Carl, Milena Bonifacini, Molly Haslund, Morten Stræde, Pernille With Madsen, Peter Holst Henckel, Pia Rönicke, Signe Guttormsen, Simon Starling, Sophia Kalkau, Svend Danielsen, Søren Elgaard, Søren Jensen, Thorbjørn Lausten, Torben Ebbesen, Uffe Isolotto & Soft Baroque, Ulrik Heltoft og Yvette Brackman.
Mindeophængning for Agnete Bjerre (medlem fra 1989 til 2020).
Kurateret af Yvette Brackman, Simon Starling og Ulrik Heltoft.