Kunstner med stærk ledererfaring ny rektor

06.04.21 | Nyheder

Kulturministeriet har udpeget en ny rektor for Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Det bliver Lars Bent Petersen, som skal stå i spidsen for Kunstakademiet. Han kommer fra en stilling som rektor for Det Fynske Kunstakademi, er udøvende kunster og har været ansat som studieleder og prorektor på Kunstakademiet.

“BKF ønsker både Kunstakademiet og Lars Bent Petersen stort tillykke. Det er positivt, at valget er faldet på en billedkunstner, der har stærk erfaring med ledelse, og som har dybtgående kendskab til vilkårene for at bedrive kunstuddannelse på højt niveau, både fra Kunstakademiet i København og fra Det Fynske Kunstakademi. Det giver håb om yderligere samarbejde på tværs af alle tre kunstakademier herhjemme. Og det giver os alle rigtig god grund til at være optimistiske i forhold til at få skabt et trygt og inspirerende studie- og arbejdsmiljø på Kunstakademiet,” siger Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund (BKF).

Lars Bent Petersen siger i en pressemeddelelse:
“Jeg glæder mig til arbejdet og håber, at jeg med min erfaring fra området kan medvirke til, i samarbejde med de studerende, Billedkunstskolernes og Kunsthal Charlottenborgs medarbejdere, at videreudvikle en samtidig og relevant institution, der kan rumme alle de mange forskellige, ofte modsatrettede, kunstsyn, praksisser, ideologiske og metodiske tilgange samtidskunsten har. Sådan at Kunstakademiet også i fremtiden kan rumme de nødvendige diskussioner og samtaler, der skal danne grobund for, at der kan skabes den viden og de kunstværker, vi endnu ikke kan forestille os.”

Udnævnelsen af den nye rektor kommer i kølvandet på en lang række sager, der har skabt voldsom kritik af Kunstakademiet i offentligheden, og som ved årsskiftet førte til tidligere rektor Kirsten Langkildes afgang. I februar fastslog en ekstern undersøgelse, at Kunstakademiet har brug for mere tydelig ledelse. Kulturminister Joy Mogensen kommenterer udnævnelsen således i en pressemeddelelse:

“Lars Bent Petersen skal som rektor sikre, at Kunstakademiet først og fremmest har fokus på at uddanne kunstnere. Og så har jeg naturligvis en klar forventning om, at han tager hånd om de grundlæggende udfordringer, som den uvildige undersøgelse har belyst.”

Foto: Morten Albæk.

Læs også: “Jeg håber krisen skaber ny bevidsthed på Kunstakademiet” – interview med studerende i BKF’s fagblad Billedkunstneren, marts 2021…

Baggrund om Lars Bent Petersen
Lars Bent Petersen har siden 2016 været rektor for Det Fynske Kunstakademi i Odense. Han er uddannet billedkunstner på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1992. Han har en fortid på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han tidligere har været studieleder, prorektor og konstitueret rektor. Hans CV viser desuden indgående erfaring både som udøvende kunstner, kurator samt forskellige roller som fagdommer, censor mv. Herudover har han et stort internationalt netværk.