Kvindelige kunstnere i overtal på Efterårsudstillingen

01.11.19 | Nyheder

Kvindelige kunstnere er stadig underrepræsenterede i kunstlivet, men på Kunstnernes Efterårsudstilling (KE), der åbner i dag, er tendensen den modsatte:

65 procent af de deltagende kunstnere er kvinder, mens 35 procent er mænd. Sidste år stod der en kvindelig kunstner bag 61 procent af de indsendte værker, mens hele 80 procent af de antagne værker var skabt af kvinder.

Den udsædvanlige kønsfordeling skyldes sandsynligvis, at udvælgelsesprocessen til den traditionsrige udstilling er anonym: KE’s jury kender hverken navnet eller kønnet på de kunstnere, der indsender værker til bedømmelse.

Sådan har forklaringen tidligere lydt fra bestyrelsesformand for Kunstnernes Efterårsudstilling, Tomas Skovgaard, og nuværende jurymedlem Maria Kjær Themsen er helt enig. Hun opfordrer kunstlivet til at udfordre sin egen optik:

At se værket før kønnet
“Der er rigtig mange museumsinspektører og kuratorer, der arbejder ud fra devisen; det er værket og ikke kønnet, der er væsentligt. Det er hele tiden det samme argument, som underforstået antyder, at kvindelige kunstnere ikke er talentfulde nok. Den frase bliver brugt til at retfærdiggøre et system, som har kørt i århundreder, hvor alting altid falder ud til mændenes fordel. Jeg vil påstå, at det ikke er rigtigt – de kigger ikke på værket før kønnet, for så ville uligheden ikke være så enorm,” siger Maria Kjær Themsen.

“På Kunstnernes Efterårsudstilling er det til gengæld præcis det, der sker. Her kigger vi rent faktisk på værket uden at kende til køn, navn, alder og etnicitet. Jeg synes, at det er ekstremt vigtigt, at vi opsøger rum, hvor vi udfordrer vores bias og bliver tvunget til at åbne vores blik på en helt anden måde, end vi er vant til,” siger hun og henviser til den nyeste amerikanske undersøgelse om kønsfordelingen i kunstlivet:

“Den viste, at kun 2% af det samlede kunstsalg på de store auktionshuse er lavet af kvindelige kunstnere. Mænd sidder altså på 98% af salget, og det er jo helt vildt! Når det ser sådan ud i 2019, så skal der nogle radikale metoder i brug, for at vi indser præcist, hvor præget vores blik er.”

KE’s jury har i år udvalgt 40 kunstnere ud af et felt på 546, som samlet har indsendt 2.000 værker i håb om at komme med på udstillingen.

Læs også: BKF: Ret op på skævheden mellem kønnene i kunstlivet

De udstillende kunstnere på Kunstnernes Efterårsudstilling 2019:

Mathias Riis Andersen / Stefan Bakmand Andersen / María Kristín H. Antonsdóttir / Kinga Bartis / Emily Beresford / Helle Bjørnebo Neidhardt / Birgitte Boesgaard / Anna Braun / Dyveke Bredsdorff / Emma Christophersen / CleanTV / Maria Espersen / Esther Flytkjær / Signe Maria Friis / Kirstine Fryd / Thomas Krarup / Ditte Johanne Krogh Bertelsen / Iselin Linstad Hauge / Christina Maj Lundqvist / Jakob Oksbjerg / Mikkel Ørsted / Marianne T Pedersen / Noah Pryke / PUTPUT / Mina Paasche / Erik Reinert / Jonas Sangberg / Can Sayinli / Martine Seedorff / Kaspar Sivertsen / Laura Bach Skou / Alberte Skronski / Trine Sonne / Suzanne Stokholm / Aske Thiberg / Caroline Thon / Stinne Bo Tyrrestrup / Ksenija Vucinic / Oscar Yran / Heidi Øiseth

KE’s jury 2019 består af:

Kunstnerne Vibeke Mejlvang (fra kunstnerduoen Hesselholdt & Mejlvang), Peter Land, Larissa Sansour, John Kørner samt kunstredaktør og -kritiker Maria Kjær Themsen.

Læs mere om Kunstnernes Efterårsudstilling 2019 her

Foto: I DO ART Agency.