Nomineret: Kunstnerkollektiv med fokus på samarbejde

27.07.21 | Nyheder

På Nørrebro i København finder man LOKALE, der er blandt de nominerede til BKF-prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder 2021.

LOKALE, der åbnede i begyndelsen af 2020, lykkedes lynhurtigt og elegant med at nytænke coronatilpassede udstillingsformater, som gav publikum hårdt tiltrængte kunstmøder midt i en krisetid:

I udstillingsserien HERBERG for coronaramte udstillinger i foråret 2020 kunne publikum således gennem de store vinduer ud til Griffenfeldsgade opleve flere af de udstillinger, som ellers ville forblive usete i nedlukkede kunstinstitutioner rundt om i hele landet. På denne måde bragte kunstnerkollektivet bag LOKALE kollegers værker ud til publikum, selvom det meste af samfundet, inklusive kunstlivet, var lukket ned pga. COVID-19.

Foto her og øverst: HERBERG for coronaramte udstillinger | LOKALE 2020. Honey Biba Becekerlee: CU i cyklus (skulle have været vist på KH7artspace i Aarhus.) Foto: Kirstine Autzen.

HERBERG er et eksempel på det, folkene bag LOKALE er interesserede i: Samarbejde som præmis for kunstnerisk praksis, og som meningsfuld strategi i samspil med offentligheden og det enkelte menneske.

“Vi ønsker at undersøge de kollaborative præmisser for en kunstnerisk produktion, kuratering og kommunikation,” fortæller en af LOKALEs stiftere, Cai Ulrich von Platen, på vegne af hele holdet bag udstillingsstedet og kollektivet.

Kunst som møde
I alt 17 kunstnere og kunstarbejdere udgør i dag kollektivet bag LOKALE. Det er stort og spraglet set i et kunstfagligt perspektiv, hvor både praksisser, positioner og generationer spreder sig i et varieret landskab:

“Vi er både billedkunstnere, performere, sociale praktikere og formidlere. Det, der knytter kollektivet sammen, er en interesse i det kollaborative både indadtil og udadtil. Centralt for hele projektet står kort sagt en idé om kunstoplevelsen som et møde. Et møde, der udfolder sig som en situation for kunstnerisk skabelse og undersøgelse, og som et møde, der åbner sig på uventede måder for sin offentlighed,” siger Cai Ulrich von Platen og hans kolleger i kollektivet.

At de kunstnerdrevne udstillingssteder i Danmark er en uundværlig del af kunstlivet, er folkene bag LOKALE ikke i tvivl om:

Jesper Aabille: Pølsernes by. | LOKALE 2021.

“De kunstnerdrevne udstillingssteder eksperimenter ikke kun med forskellige udtryksformer, men også med måden at organisere sig på, lave institutioner på – vise kunst på, nærme sig offentligheden og publikum på. Selvom LOKALE har en næsten klassisk placering i hjertet af hovedstaden, så hylder vi især de steder, der så at sige indtager nyt land, og, ofte med en voldsom stor tidsindsats, formår at skabe en lokal medvirken og forankring.”

Brug for bæredygtighed i det selvorganiserede felt
Spørger man kunstnerne i LOKALE, hvad der især kunne forbedre vilkårene for arbejdet i det selvorganiserede felt, peger de på det lange, seje træk, det er at skabe et velfungerende udstillingssted:

“Det kan tage lang tid at opbygge forankring og etablere sig som sted i folks bevidsthed. Her er man nødt til at have en nogenlunde stabil økonomi i en årrække. Akilleshælen for mange kunstnerdrevne steder er driften, men fondene, som holder liv i mange af de kunstnerdrevne steder, støtter sjældent udgifter til netop den løbende drift,” lyder det fra Cai Ulrich von Platen og kollegerne i LOKALE.

Ulla Hvejsel: Ad? Hvad er det jeg har siddet i? LOKALE 2021.

“Vi anerkender at kortere, men intense nedslag er absolut meningsfuldt for mange af kunstnernes egne initiativer. Men for dem, der har lyst eller er tvungne til de lange forløb, ville det være en stor fordel, og en mere bæredygtig tankegang, hvis ikke man behøver at starte noget nyt, for at få støtte.”

At gentænke måden at støtte de små udstillingsplatforme på og få lavet et mere differentieret søgefelt, så det lange seje træk får ydet lige så meget støtte som det nye og korte, er et vigtigt mål, hvis vilkårene for arbejdet i feltet skal forbedres, mener kunstnerne i LOKALE:

“I lyset af de mange velfungerende kunstnerstyrede steder rundt om i landet burde det blive nemmere og nemmere at argumentere for, at det kæmpe arbejde, kunstnerne selv lægger ned i at drive kunsten ud i virkeligheden, er noget som f.eks. staten, kommunerne og boligselskaberne, kan drage stor fordel af at støtte.”

Opfordringen er hermed givet videre!

LOKALE er

KIRSTINE AUTZEN * KERSTIN BERGENDAL * ANDERS BENMOUYAL & PETER RØRBÆK * JETTE ELLGAARD * STINE LJUNGDALH *  DORTE BUCHWALD * LARS GRENAAE * METTE JUUL * JESPER AABILLE * CAI ULRICH von PLATEN * MARIE ROSENKILDE LINDBERG * METTE GITZ-JOHANSEN * JULIE BJØRCHMAR KØLLE * ÅSE EG JØRGENSEN * CAMILLA NØRGÅRD * ULLA HVEJSEL

Åben / Open udstillingsdokumentation i LOKALE 2020: Medlemsudstilling, bestående af lutter lånte genstande. Med udstillingens format ønskede LOKALE at række ud til andre lokale aktører i bydelen. Hver enkelt kunstner tog kontakt til en lokal aktør fra Nørrebro – en vuggestue, en genbrugsbutik, en manakish-bager, en snedker, en kunstner, en sko- og tøjproducent, en printshop osv. Hver især afleverede et værk, der udstillingsperioden vistes hos vedkommende. Til gengæld lånte kunstnerne et eller flere artefakter med hjem til LOKALE: Genstande, der blev samlet til en mangfoldig helhed på en gul hylde i udstillingsrummet.

GADEBIOGRAF / STREETCINEMA, LOKALE 2020: ROUNDS – Amanda Kerdahl og Jette Ellgaard | GREEN – Mette Gitz-Johansen | SUM – Cai Ulrich von Platen.


Aktuelt i LOKALE til d. 31. juli 2021: Bent Kyneb.

Udstillingen præsenterer Bent Kynebs folkelige, politiske og til tider morbide surrealistiske og karikerede malerier og skulpturer. 83-årige Bent Kyneb er uddannet i 1960’erne på kunstakademiet i København, med bl.a. Richard Mortensen som professor. Han har siden da haft en stabil produktion af især malerier, hvoraf mange tager udgangspunkt i lokalmiljøet på Nørrebro.
Åbningstider er torsdage og fredage kl. 11-16 og efter aftale på tlf. 2814 0920.