I Ebeltoft Havn, lige ved siden af Fregatten Jylland, har en gruppe unge billedkunstnere skabt et utraditionelt nyt, flydende rum for samtidskunsten: Både over og under dæk på skibet Svartlöga, udfolder den kunstnerdrevne udstillingsplatform OXER nu på tredje år skiftende udstillinger med markante kunstnere fra ind- og udland.
Svartlöga ligger til kaj her i Syddjurs, efter det i 2018 forliste ud for Hollands kyst på en togt Nordatlanten rundt. Ingen kom til skade, men skibet var ødelagt. Og da Svartlöga allerede på det tidspunkt var en elsket flydende kulturinstitution, lykkedes det lokale engagerede kræfter at samle sig om at bjerge skibet og få det hjem til Danmark igen.
Gruppen omkring skibet ønskede at undersøge, hvordan skibet kunne blive en aktiv medspiller i den professionelle samtidskunstscene.
Og gennem forskellige kunstprojekter har de siden da stræbt efter at hele skibet – både fysisk og på et mere åndeligt plan, fortæller billedkunstner Sara Kirstine Grønborg, der sammen med kollega og holdkammerat fra Det Fynske Kunstakademi, Dina Lundvall Nielsen, stiftede udstillingsplatformen OXER ombord på Svartlöga i 2019.
Det er en helt særlig opgave at skabe rum for samtidskunsten midt i et turistmiljø med stærk maritim tradition, fortæller hun.
”Heldigvis er vores erfaring at vores projekter først og fremmest udfordrer og overrasker nærmiljøet på en god måde. Vi skaber hver dag dialog om kunst blandt mennesker, der måske ikke ellers beskæftiger sig med emnet. Og vi oplever, at når vi inviterer folk ombord, så bløder selv den mest kritiske automatisk lidt op,” siger Sara Kirstine Grønborg, der i dag driver OXER med assistance fra kunstfaglig koordinator Anna Liv Bolther.
OXERs udstillingsprogram 2021 består af fem projekter af kunstnerne Jonas Kjeldgaard Sørensen, Scott William Raby, Nour Fog, Maj Horn og Kristoffer Ørum. Og et af de projekter, OXER får meget opmærksomhed for, er den årlige galionsfigur-skulptur-projekt, fortæller Anna Liv Bolther.
”En galionsfigur besjæler et skib. Og i vores to første projekter, en sart galionsfigur i pilefelt og derefter en stor, nærmest grotesk figur i gasbeton, der sprøjtede vand ud i stævnen, har der været fokus på det skabende og livgivende – noget der er vigtigt for OXERs og Svartlögas identitet,” siger hun.
Ambitiøs vildskab
Dette års galionsfigur skabes af billedkunstner Nour Fog og afsløres d. 3. juli. I projektet sammensmeltes en række mytologiske væsener, der knytter sig til havet: Skulpturen får intersex-karakter og er en hybrid af sirener, havfruer/havmænd, den skumfødte Venus, og et søuhyre.
”Vi glæder os virkelig meget til at se den!” lyder det fra Sara Kirstine Grønborg og Anna Liv Bolther, der i disse uger har travlt med at få alle brikker til at falde på plads op til udstillingsåbningen og afsløringen af den nye galionsfigur.
Travlhed til trods trives de med at skabe og organisere de rum for samtidskunsten, de selv har lyst til at opleve:
”Vi mærker en særlig frihed i de selvorganiserede projekter. Friheden afspejles også i, hvor mange forskelligartede steder der findes – lige fra de helt skarpe og gennemtænkte udstillingsrum med en stram visuel profil, til de flossede steder der er opstået lidt af sig selv, før nogen gav dem et navn,” siger Sara Kirstine Grønborg.
”Selvom vores type organisation ofte kæmper lidt hårdere med at holde sig flydende, så er der bare heller ikke så mange regler, man er underlagt. Vi kan godt lide at tænke, at vi bringer noget ambitiøs vildskab ind i den etablerede kunstscene her i Syddjurs. Og det kan man nok godt overføre på alle landets kunstnerdrevne steder, sat op mod den danske kunstscene generelt,” siger hun.
Nærhed skaber gode kunstmøder
Anna Liv Bolther tilføjer:
”På en kunstnerdrevet platform som OXER møder vi publikum mere 1-1, end der ofte er tid til i de større kunstorganisationer. Alting foregår bare i lidt mindre format her. Det betyder også en nærhed i de daglige møder og noget rum til at diskutere kunsten med de besøgende.”
Når de bliver bedt om at pege på en ting, der kunne forbedre vilkårene for kunstnerdrevne udstillingssteder, er Anna Liv Bolther og Sara Kirstine Grønborg ikke i tvivl.
”Den er måske et lidt forudsigelig svar, men dobbeltrollen i at være projektleder på en kunstnerdrevet platform er en tricky livsstil at holde flydende finansielt. De muligheder, der findes mht. fonde som kan bruges til projektledelse på vores type af platform, hvor der også søges løn til kunstnere, er begrænsede. Selvom det indtil nu er lykkedes os at skaffe rigtigt gode midler hjem til kunst og kommunikation, er der en grænse for, hvor længe de frivillige koordinator-kræfter kan blive ved. Sådan har mange selvorganiserede projektfolk det nok. Hvis man så også lige skal passe sit dagjob, sin familie og renovere en gammel minestryger på sidelinjen, så bliver det for alvor svært,” siger Sara Kirstine Grønborg med et grin.
”Så svaret må være, flere puljer der er direkte henvendt til drift af de kunstnerdrevne steder, og med beløb der kan strække sig over mere end en måneds tid. Der er brug for perioder med ro til at arbejde for alle de gode folk der driver de her steder.”
Øverst: Fra opsætning af Scott William Rabys udstilling Proxy Harbour Environs. OXER 2021. Foto: Rikke Ehlers Nilsson.
Om OXER: Det tidligere minestrygerskib Svartlöga forliste i 2018 under et uvejr, ved den Hollandske kyst. Skibet blev efterfølgende bjerget fra havets bund, og er nu omdannet til udstillingsstedet OXER, stiftet af billedkunstnerne Sara Grønborg og Dina Lundvall Nielsen. Det drives i dag af Sara med assistance fra kunstfaglig koordinator Anna Liv Bolther.
OXER er bl.a. støttet af Statens Kunstfond. I år består udstillingsprogrammet af fem projekter af Jonas Kjeldgaard Sørensen, Scott William Raby, Nour Fog, Maj Horn og Kristoffer Ørum.
Mere info: www.svartloga.dk