I september måned udstiller Katrine Skovsgaard (f. 1988) værket Release – Grid i BKF’s sekretariat.
Udstillingen er led i BKF’s Dimittendordning, der giver nyuddannede kunstnere mulighed for at vise deres arbejde i forbundets lokaler i det centrale København.
Release – Grid er en serie fotografiske undersøgelser af ansigtet, instruktioner og de arbitrære grænser mellem syg og rask.
Om værket fortæller Katrine Skovsgaard:
“Gennem en tid med kronisk hovedpine har jeg været gennem mange læger, fysioterapeuter og andre behandlere, hvor jeg ofte blev mødt af en række instruktioner som skulle kurere smerten. Værket her er en måde at katalogisere alle de øvelser/instruktioner jeg har fået af sundhedspersonale gennem tiden.”
“Release – Grid er fotografiske abstraktioner, som vidner om kroppen og dens funktioner; daglige øvelser som oversættes til materiale. Rejsen dertil er ikke længere synlig i det endelige værk som en didaktisk historie, men snarere som en åben fortælling og invitation til at snakke åbent om kroppen og dens funktioner. Det endelige værk bliver et visuelt udtryk som er uadskilleligt bundet med det virkelige, uden at repræsentere det direkte.”
Fra akademiet til arbejdslivet
Katrine Skovsgaard er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi 2016, og har siden sin afgang fra akademiet udstillet både herhjemme og i udlandet.
I 2017 blev hun tildelt Svend Dalsgaards Legat for yngre eksperimenterende kunstnere. Hun er også tildelt 15. Juni Fondens Hæderspris for sit eksamensprojekt (I) fra Det Fynske Kunstakademi, som blev bedømt som et af de tre bedste afgangsprojekter fra danske kunstakademier i 2016.
Det samskabende workshopformat og metoderne fra værkproduktionen har Katrine Skovsgaard efterfølgende videreudviklet til et kursusforløb i smertehåndtering, som udbydes til hospitaler og kommuner, sideløbende med hendes egen kunstneriske produktion. Og det er netop udviklingen af den kunstneriske praksis, der er i fokus for hende i disse år, hvor hun er i fuld gang med at etablere sig i arbejdslivet som billedkunstner:
“Kunstnerlivet, og dermed livet som selvstændig, har været et stort og spændende spring at tage efter akademiet. Jeg er glad for den solide kunstneriske ballast, jeg fik med fra kunstakademiet, men oplevede også, at limen i kunstnerlivet, såsom økonomi, ansøgningsprocedurer og forhandling, var mellemregninger, som akademiundervisningen gik udenom,” siger hun og uddyber:
“At være selvstændig og nyuddannet kommer med sine egne udfordringer. Fra at forhandle honorarer til udstillinger og få den daglige økonomi på plads, til at tage opsøgende kontakt og selv skabe de muligheder som man gerne vil se; alt sammen noget, som man ikke får ind under huden på kunstakademiet, men som skal selvlæres. Det har været en spændende og lærerig process, som jeg føler at jeg er virkelig godt i gang med nu. Med daglig gang i atelieret og løbende mulighed for at udstille, står jeg med fødderne plantet et virkelig godt sted.”
“Jeg er taknemmelig for, at akademiet har givet mig et tæt netværk, og nogle redskaber til at vedligeholde min kunstneriske praksis. Resten har BKF været gode til at hjælpe til med; fra regnskab og skatteregler til CV-tjeck og kurser i teknik.”
Aktuel på Sorø Kunstmuseum
Efter udstillingen i BKF’s sekretariat skal Katrine Skovsgaards værk Release – Grid indgå i udstillingen Sproghospitalet, som vises på Sorø Kunstmuseum fra efteråret 2019 til vinteren 2020.
Udstillingen Sproghospitalet bygges op som et hospital med rum som kendes fra hospitalet; venteværelse, skadestue, operationsstue, fødeklinik, bederum etc. Release – Grid # 1-15 vil blive vist i hospitalets fødeklinik; stedet hvor begreber som liv og smerte udforskes, og hvor nye ord og sætninger om sygdom og kroppen kommer til verden og navngives.
Sproghospitalet gransker, hvad sproget gør ved kroppen gennem mødet mellem kunst, poesi, hospitalsudstyr og museets samling; hvordan sygdom italesættes, hvordan diagnoser etableres og hvordan normalitet defineres. Udstillingen er et bidrag til en bred samfundsdebat om sundhed, behandling og betydningsskabelse, hvor kunst kan være med til at etablere nye måder at italesætte sundhed og sygdom på.
På udstillingen vises også værker af Mona Hatoum, Francesca Woodman, Morten Søndergaard, Gudrun Hasle, Christian Lemmerz, Maiken Bent og Emil Westman Herz. Den opsættes som vandreudstilling både på Sorø Kunstmuseum og Medicinsk Museion, og er et samarbejde mellem digteren Morten Søndergaard, Sorø Kunstmuseum, Medicinsk Museion og Laboratoriet for Æstetik og Økologi.
Et udvalg af Katrine Skovsgaards procesvideoer kan ses her:
https://vimeo.com/318997339
https://vimeo.com/319196323
https://vimeo.com/320477017
Læs mere på kunstnerens egen webside: www.katrineskovsgaard.net
Vil du udstille hos BKF?
Er du uddannet fra et dansk eller udenlandsk kunstakademi inden for de seneste tre år, har du mulighed for at udstille i BKF’s lokaler i Vingårdstræde i København.
Læs mere om BKF’s Dimittendordning her…