BKF hilser ny kulturminister velkommen

18.08.21 | Nyheder

Med Ane Halsboe-Jørgensens tiltrædelse som ny kulturminister håber BKF, at der kommer nyt fokus på at styrke billedkunstens rammer i kølvandet på coronakrisen.

Forbundets formand Nis Rømer siger:

”Vi glæder os til at samarbejde med den nye kulturminister om at styrke billedkunstneres vilkår og håber, at hun ligesom os er optaget af at finde nye, kreative måder, hvorpå billedkunsten kan inddrages mere i hele samfundet. For som statsminister Mette Frederiksen formulerede det ved ministerudnævnelsen: Er der noget, krisen har vist os, så er det, at vi har behov for stærke fællesskaber og for kunsten og kulturen.”

Kickstart kunstlivet
Der er desværre ingen tvivl om, at kunstlivet kommer til at opleve senfølger af coronakrisen i den kommende tid.

Coronakrisen har ramt billedkunstnerne meget forskelligt: Nogle har heldigvis haft et fint værksalg under coronakrisen, men andre er faldet helt ud af hjælpepakkerne, fordi de har for små indtægter, viser en undersøgelse blandt BKF’s medlemmer.

”Det er et komplekst billede. For nogen billedkunstnere har krisen givet ro og mulighed for koncentration, for mange har det været et enormt pres med hjemmeskoling, usikkerhed om økonomi og aflysning af udstillinger,” siger Nis Rømer.

Generelt er kunstlivet stadig præget af det seneste halvandet års corona-relaterede restriktioner, aflysninger og nedlukninger.

”Det er stadig svært at trække folk til udstillinger, både på de store institutioner og på de alternative og kunstnerdrevne udstillingssteder. Danske kunstnere har altid været gode til at arbejde internationalt, og har gennem de internationale netværk løftet sig til et internationalt niveau og skaffet internationale opgaver. Det har ikke i samme grad været muligt under krisen, og det, tror jeg, vil tage tid at genopbygge. Og så er der hele det kunstneriske og økonomiske efterslæb. En kunstnerisk produktion er ofte år undervejs. Produktionskæder er brudt,” siger Nis Rømer, der håber, at den nye kulturminister vil være med til at finde langsigtede løsninger for hele kunstlivet.

Nyt afsæt for kunstnerisk samtale
Samtidig benytter han lejligheden til at takke den afgående minister Joy Mogensen for godt samarbejde: ”Vi har haft en god dialog omkring hjælpepakker og hun har været med til at styrke Kulturministeriet som organisation. Det er også vigtigt på den lange bane.”

”Nu ser vi frem til at fortsætte dialogen med Ane Halsboe-Jørgsenen. Det handler om at skabe et godt afsæt for at genoptage den kunstneriske samtale med ny intensitet – både i kunstlivet og i den brede offentlighed,” siger Nis Rømer.

Læs: BKF’s forslag til coronakriseplan for kunsten her…

Læs: BKF’s forslag til regeringens genstartsteam her…