BKF-pris uddeles på ny messe for kunstnerdrevne rum

11.06.21 | Nyheder

Juxtapose Art Fair er en ny, ikke-kommerciel kunstmesse, der fejrer mangfoldigheden i den kunstnerdrevne sektor. Messen får premiere d. 20.-22. august 2021 i Rå Hal på Godsbanen i Aarhus, og vil i sin første udgave vise 26 projekter, organiseret af billedkunstnere og/eller uafhængige kuratorer fra ind- og udland.

På messens åbningsdag uddeler Billedkunstnernes Forbund (BKF) prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder. Det er femte gang, forbundet uddeler prisen, som er sat i verden for at anerkende det vigtige, kunstneriske arbejde, der foregår på den selvorganiserede kunstscene.

Alle kan nominere et eller flere steder til BKF-prisen ved at sende en mail med en kort motivering til mk@bkf.dk inden d. 1. august 2021.

Billedkunstner Jacob Juhl samt kuratorerne Pamela Grombacher og Sasha Rose Richter. FOTO Daniel Emami Riis.

Bag Juxtapose Art Fair står billedkunstner Jacob Juhl samt kuratorerne Pamela Grombacher og Sasha Rose Richter.

Her fortæller Jacob Juhl om baggrunden for messen:

— Hvorfor har I startet en ny kunstmesse for kunstnerstyrede rum?

”Der sker så meget i de uafhængige kunstrum lige nu, og scenen blomstrer virkelig! Der er en masse energi og vilje til at prøve nye og dristige formater, som du ikke kan se på museer eller etablerede gallerier. Men mange af disse initiativer er stadig en velbevaret hemmelighed for de fleste mennesker – publikum er hovedsageligt andre kunstnere og kuratorer.Vi føler, at de uafhængige platforme fortjener en meget bredere rækkevidde og håber, at vi kan bidrage til det ved at præsentere nogle af dem i et populært offentligt rum som Godsbanen i Aarhus, der besøges af mennesker fra alle samfundslag.”

— Hvad kommer der til at foregå på Juxtapose Art Fair?

”Vi starter med en åbningsfest fredag d. 20. august, efterfulgt af et varieret aktivitetsprogram i weekenden. Messen udfolder sig overalt i Godsbanen, men hovedudstillingen finder sted i Godsbanens Rå Hal – et enormt rum, der kombinerer moderne og historisk arkitektur med betongulve og et buet træloft. I vores Open Call sidste sommer opfordrede vi kunstnerstyrede initiativer til at byde ind med forslag til, hvordan de kunne udnytte dette rum på kreative måder. Og vi glæder os til at se alle de gode idéer realiseret! ”

Det nære og det fjerne perspektiv
”Weekendens program byder desuden på talks fra udstillerne om deres initiativer, og om aftenen vil der være en række tematiske paneldiskussioner og debatter. Lørdag afholder vi i samarbejde med Bikubenfonden en visionssalon med fokus på de internationale netværk i den kunstnerdrevne sektor”, fortæller Jacob Juhl.

Udstillingsplatformen Til Vægs, der sidste år var blandt vinderne af BKF-prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder, stod i november 2020 bag performancen Helbredelsen. Her gik en stor gruppe beboere og kunstnere sammen om at protestere imod, at Lundtoftegade, hvor Til Vægs er baseret, var sat på regeringens såkaldte Ghettoliste. Performancen strakte sig over flere måneder med kunstneriske aktioner og healing, der blev udført på flere kontinenter, inden den kulminerede i en fysisk manifestation ved Lundtoftegade med en rituel vandring med masker, musik og røg. Dagen efter var Lundtoftegade fjernet fra Ghettolisten. FOTO her og øverst på siden: Marina Castagna.

”I Godsbanens centrale foyer vises en kurateret udstilling af kunstnere, der er medlemmer af AIM Network (Artists’ Initiatives’ Meetings Network). Vi samarbejder også med Artist Run Network Europe (ARNE), et nyt projekt understøttet af Creative Europe, om en konference, der vil fokusere på nogle af de vigtige emner, den kunstnerstyrede sektor står over for i dag, i særlig grad bæredygtighed i en bred forstand. Endelig præsenterer vi et nordisk gæstekuratorprogram, der handler om, hvordan freelance og institutionelle kuratorer kan understøtte kunstnerdrevne initiativer. I år får vi besøg af 5-7 finske kuratorer, og ved næste messe bliver det så et hold kuratorer fra et andet nordisk land. Vi har også inviteret seks lokale kunstnerstyrede udstillingsrum til at være tilknyttede partnere, som messens besøgende kan opleve på vores guidede vandreture rundt i byens centrum.”

— Hvad er fremtidsplanerne for Juxtapose Art Fair?

”Det er svært at vide, hvordan verden vil se ud i de kommende år, i betragtning af den pandemi, vi står midt i. Men vi håber at fortsætte som en toårig messe efter denne første udgave i august 2021. Vi tror på, at der er brug for et initiativ som Juxtapose Art Fair, der kan styrke den kunstnerstyrede sektor ved at kaste nyt lys over dette vigtige, men ofte oversete, hjørne af kunstverdenen.”

Læs mere om program og udstillere her: → juxtaposeartfair.com

BKF-prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder
• Består af tre præmieringer á 25.000 kr.
• Alle kan nominere et eller flere kunstnerdrevne steder til prisen, der i år uddeles på Juxtapose Art Fair i Aarhus d. 20. august.
• Send en mail med en kort begrundelse for din nominering til mk@bkf.dk inden d. 1. august 2021.
• Vinderne udvælges af en jury, der i år består af kurator og kunstrådgiver Mette Wollersen, billedkunstner Sofie Thorsen og BKF’s formand Nis Rømer. Læs mere på → bkf.dk/kunstnerdrevne