Elever på provinsakademier går glip af coronastøtte

25.06.21 | Nyheder

Mens studerende på statens kunstneriske uddannelse under Kulturministeriet tidligere på måneden modtog tre millioner kroner i kompensation for tabt undervisning under coronanedlukningerne, må eleverne på Det Jyske Kunstakademi og Det Fynske Kunstakademi se langt efter kompensation.

Det skyldes, at de de to provinsakademier er selvejende institutioner og ikke statslige uddannelser under Kulturministeriet.

Derfor er de tilsyneladende ikke omfattet af kompensationsordningen. Og det får nu Det Jyske Kunstakademis rektor Judith Schwarzbart til at skrive et åbent brev til kulturminister Joy Mogensen (S).

Judith Schwarzbart, rektor: “Der er ingen af de lande vi sammenligner os med, hvor der drives videregående kunstuddannelse på så små budgetter, som vi gør på Det Jyske og Fynske Kunstakademi.” Foto: Michael Svenningsen/Århus Stiftstidende.

“Trods flere henvendelser til embedsværket i ministeriet har det ikke været muligt at få svar på, om der en tilsvarende kompensation på vej til vores studerende,” skriver Judith Schwarzbart, der i brevet peger på, at de selvejende institutioner har været underlagt præcis samme coronarestriktioner som de statslige kunstneriske uddannelser. Alligevel kompenseres de ikke for bl.a. tabt fysisk undervisning, som har stor betydning for at eleverne kan tilegne sig kunstens udtryksformer, teknikker og håndværk.

“Denne forfordeling af provinsakademierne er desværre systematisk. At den er historisk betinget, gør det ikke mere rimeligt. I en tid, hvor regeringen har fokus på at skabe adgang til uddannelse rundt i hele landet, kan det vække forundring at man ikke kigger på billedkunstområdet. Der er ingen af de lande vi sammenligner os med, hvor der drives videregående kunstuddannelse på så små budgetter, som vi gør på Det Jyske og Fynske Kunstakademi. Det er også helt udsædvanligt, at man beder kommunerne om at medfinansiere statsanerkendte videregående uddannelser. For Det Jyske Kunstakademis vedkommende dække Aarhus Kommune 3/4 af budgettet,” skriver Judith Schwarzbart.

BKF: ret op på ulighed
Hendes bekymring deles af Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund (BKF):

“Kunstakademierne i Aarhus og Odense er med til at sikre, at der er faglig diversitet og dynamik i uddannelsen af næste generations billedkunstnere, også uden for København. Den aktuelle situation med manglende coronakompensation viser, hvor vigtigt det er at rette op på de ulige vilkår for at bedrive kunstuddannelse på højt niveau herhjemme. Både det Jyske og Det Fynske Kunstakademi har længe kæmpet med underfinansiering. Det er på høje tid at finde løsninger, der sikrer institutionerne bæredygtig økonomi,” siger han.

De to provinsakademier står til sammen for knap 40% af de billedkunstnere, der uddannes i Danmark. Dimittender fra Det Jyske og Det Fynske Kunstakademi udmærker sig ligesom afgangselever fra Det Kgl.Danske Kunstakademi i kunstlivet – og er med deres internationale arbejde med til at sætte Danmark på kunstens verdenskort.

Øverst: Present Tense, 2021. Afgangsudstilling for Det Jyske Kunstakademi. Kunsthal Aarhus. Foto: Mikkel Kaldal.

Det Jyske Kunstakademi flytter i 2024 ind i nye bygninger i Aarhus’ sydhavn. Men selvom akademiet leverer SU-anerkendt, statslig uddannelse, finansierer staten kun ca. 1/4 af uddannelsens drift. Visualisering: Enggaard A/S.

Mere om kunstuddannelse:

BKF’s fagblad Billedkunstneren har i 2021 sat fokus på de to provinsakademiers vilkår og visioner.

Læs: Nyt kunstakademi på tegnebrættet i Aarhus…

Læs: Det Fynske Kunstakademi har brug for egne visioner…