Nu kan kunsten igen opleves på gallerierne

01.03.21 | Nyheder

Den delvise genåbning af samfundet, der begynder mandag d. 1. marts, betyder, at landets mange små gallerier nu igen kan invitere publikum indenfor til store kunstoplevelser. Det glæder både kunstnere og gallerister.

“Det har været en hård tid for kunstnerne og gallerierne, at vi ikke har kunnet møde vore kunder i fysisk forstand, så vi er naturligvis glade for at kunne åbne,” siger Thorkild NB Nielsen, formand for brancheorganisationen Danske Gallerier og ejer af Galleri NB i Viborg.

Coronaåret 2020 har været en kæmpe rutchetur for gallerierne, fortæller han:

“Marts til juli faldt omsætningen generelt med op mod 70-80 %. Men det er mit indtryk, at andet halvår af 2020 gik over normal forventning, således at flere indhentede noget af det tabte.”

Stærkt overlevelsesgen
De første måneder af 2021 har til gengæld været en virkelig hård periode for kunstsalget, lyder det fra galleriformanden.

“2021 har indtil nu været en kæmpe udfordring, både mentalt og økonomisk for alle gallerister. Heldigvis har jeg endnu ikke hørt om kollegaer, som drejer nøglen om. Tværtimod er det mit indtryk, at gallerister er udstyret med et overlevelsesgen, hvor udsving i økonomien er en del af hverdagen. Og hverdagen nærmer sig heldigvis inden længe, hvilket er med til at fastholde troen på at markedet i løbet af året vender tilbage,” siger Thorkild NB Nielsen.

Sæt gang i kunstmarkedet
Langt fra alle billedkunstnere er tilknyttet gallerier – eller har en praksis, der udmøntes i traditionelt salgbare værker, som f.eks. maleri og grafik. I stedet arbejder de med f.eks. video, lydkunst, installation, performance eller større udsmykninger.

Derfor har Billedkunstnernes Forbund (BKF) under coronakrisen fremsat flere forslag til, hvordan man fra politisk hold kan skabe mulighed for, at kunstnerne kan få indtægter i en tid med COVID-19-restriktioner. Forslagene er bl.a. beskrevet i BKF’s forslag til genstart af kunstlivet og i forbundets indspark til regeringens Genstartsteam.

Men mange kunstnerne har – ligesom gallerierne – brug for, at omsætningen af kunst igen vender tilbage. BKF bakker derfor op om det forslag, galleriernes brancheorganisation har lagt frem, om at indføre et fradrag på køb af kunst i stil med håndværkerfradraget:

“Et sådant fradrag vil give branchen en tiltrængt boost, som samtidig tilgodeser alle danskeres muligheder for at erhverve sig god kunst,” siger Thorkild NB Nielsen.

Værkfoto, øverst: DIE KÜNSTLERIN & DER KUNSTSAMMLER | Nana R. H. Bastrup, Galleri NB.