Samtidskunst vokser frem i hverdagens sprækker

05.06.20 | Nyheder

Til Vægs organiserer kunstprojekter i det almene boligområde AKB København, Lundtoftegade – og er især kendetegnet ved udendørs diodeskærme, der svæver på gavlene af de otte boligblokke. Platformen er på shortlisten til BKF-prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder 2020.

Af Britt Esrom 

Kunst blandt boligblokkene. Det er essensen af udstillingsplatformen Til Vægs, der siden 2017 har organiseret udstillinger på AKB København, Lundtoftegades 50.000 m2 store boligområde. Omdrejningspunktet er de syv udendørs skærme, der viser videoværker torsdag til søndag fra klokken 9 – 19. Men det er også en eksperimenterende platform, der blandt andet har performances på programmet, fortæller billedkunstner og medstifter, Mette Nisgaard Larsen:

”Udstillingsplatformen er drevet af et ønske om at gøre kunsten tilgængelig, også for andre end det gængse publikum. Det særlige ved Lundtoftegade er, at boligområdet huser omkring 2.000 beboere med 40 forskellige nationaliteter, hvoraf nogle nok ikke ville opsøge samtidskunsten på egen hånd. Men herude kan de ikke undgå at møde kunsten, når de bevæger sig rundt i området.”

FREMTIDEN ER NÆR. Center for Militant Futurologi, Til Vægs 8. maj-3. juli 2020. Foto: Rine Rodin.

 

”Til Vægs er samtidig en undersøgelse af, hvad der sker, når man gør en boligblok, som ufrivilligt er kommet på den såkaldte ghettoliste, til afsender af kunst. En slags motor, der sender kunst ud i verden. Ikke kun i den forstand, at man kan opleve samtidskunsten i Lundtoftegade, men også i kraft af det samarbejde som nogle af kunstnerne indleder med beboere herude i forbindelse med deres værker.”

Hvorfor vælger I at arbejde for at formidle kollegers udstillinger?

”Fordi kunst er pissefedt, og vi skal alle have mere kunst! Til Vægs vil gerne være en platform, hvor der er plads til at eksperimentere med især de digitale formater og anderledes samarbejder. Med kunsten herude forsøger vi også at fange folk i et uopmærksomt øjeblik. Når de går rundt herude, må de gerne stoppe op og dvæle ved værkerne. De må gerne få øjnene op for, at der ikke kun findes én verden, men tusinder af verdener. Men det er ikke kun kunst for beboerne. Det er for alle. Det interessante er, at man faktisk også kan få et glimt af skærmene, hvis man kører forbi området i bus, hvor man i øvrigt kommer i øjenhøjde med videoværkerne.”

FREMTIDEN ER NÆR. Center for Militant Futurologi, Til Vægs 8. maj-3. juli 2020. Foto: Rine Rodin.


Hvad kan et kunstnerdrevet sted som jeres, som de mere etablerede udstillingssteder ikke kan?

”Som kunstnerdrevet sted har vi mere frie rammer, fordi vi ikke skal måles på samme parametre som de mere etablerede steder. Dermed håber vi også at kunne bidrage til en større mangfoldighed inden for samtidskunsten.

Vi ser også os selv som en platform, der kan give nye kunstnere mulighed for at udstille.

Ikke kun nye kunstnere, men også nye kunstnere.”

FREMTIDEN ER NÆR. Center for Militant Futurologi, Til Vægs 8. maj-3. juli 2020. Foto: Rine Rodin.

 

Lige nu og frem til d. 3. juli 2020 viser Til Vægs FREMTIDEN ER NÆR en udstilling af Center for Militant Futurologi, der undersøger forskellige scenarier for fremtiden.

Bag Til Vægs står:
Mette Nisgaard Larsen, billedkunstner og boligsocial medarbejder i Lundtoftegade
Søren-Emil Schütt, beboer og formand i Lundtoftegade
Karoline W. Andersen, beboer i Lundtoftegade
http://tilvaegs.com

Mere om BKF-prisen 2020:
Se hele juryens shortliste til BKF-prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder 2020 her…
Se alle 65 nominerede til BKF-prisen Årets Kunstnerdrene Udstillingssteder her…
Navnene på de 3 vindersteder afsløres ved en prisuddeling lørdag d. 13. juni 2020 i Den Frie Udstillingbygning. På grund af COVID-19 afholdes den for et begrænset, indbudt publikum.