BKF: Få kunstlivet med i næste fase af genåbningen

09.03.21 | Nyheder

Kunstlivet skal med i næste fase af genåbningen, som politikerne i disse dage forhandler om. Det handler om vores alle sammens trivsel og mentale velfærd.

Det mener Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund (BKF), der i denne tid retter henvendelse til kulturminister Joy Mogensen (S) og partiernes kulturordførere om behovet for at få kunstlivet genåbnet hurtigst muligt.

Læs også: 26 kunstnerorganisationer: Kickstart kunsten i genåbningen af samfundet…

”Erfaringer fra andre europæiske lande viser, at kunstlivet godt kan genåbnes uden at det fører til markant øgede smittetal. Så lad os nu undgå, at kunstlivet igen havner bagerst i køen, når samfundet genåbner,” siger Nis Rømer.

Her og øverst på siden: All Together Now. Marts 2021. Nedlukket udstilling på Kunsten i Aalborg med værker af en lang række samtidskunstnere, blandt andre Cathrine Raben Davidsen, Julie Nord og Mille Kalsmose. Foto: Niels Fabæk

Han peger også på, at kunstinstitutioner som f.eks. Kunsten i Aalborg og Bornholms Kunstmuseum med fordel kunne tænkes ind i de særlige, regionale genåbninger, der er i gang nu.

”Det ville gøre en kæmpe positiv forskel for både kunstnere og publikum. Coronakrisen har om noget vist, hvor vigtig kunst og kultur er for os alle sammen, og kunstinstitutionerne har alle procedurer på plads for at kunne åbne på sundhedsmæssig forsvarlig vis,” siger han.

Læs også: Prioritér kunstnerne i genstart af kulturlivet…

Genåbnings-forhandlinger i gang
BKF’s opfordring til politikerne kommer samtidig med, at statsminister Mette Frederiksen (S) i disse dage forhandler en langsigtet genåbningsplan for hele Danmark med Folketingets partier.

Og her peger BKF på, at billedkunstnerne er en udsat faggruppe, som har hårdt brug for en snarlig genåbning. Den fortsatte nedlukning fører nemlig til betydelige økonomiske tab for billedkunstnere, der for de flestes vedkommende i forvejen har meget små og usikre indkomster:

Trine Søndergaard: Nearly Now. Marts 2021. Nedlukket udstilling på Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm.

Læs også: Kunstlivet skal tænkes med i genåbningen af samfundet…

”Rigtig mange kunstnere oplever, at deres udstillinger lukker pga. corona-restriktionerne uden nogensinde at have været vist for publikum. Ofte er der tale om års arbejde, der er spildt på grund af den fortsatte nedlukning,” siger Nis Rømer.

”Det værksalg og de kunstneriske opgaver, der ofte følger i kølvandet på store udstillinger, udebliver nu. Flere af vores medlemmer fortæller om fald i omsætningen på op til 70 procent i den seneste nedlukningsperiode,” siger han.

Læs også: BKF’s coronakrise-plan for genstart af kunstlivet…