Livet som kunstner er meget ofte synonymt med usikker beskæftigelse, midlertidige ansættelser, lave indkomster og manglende arbejdsmæssige rettigheder og pensionsordninger. Mange har andre jobs ved siden af det kunstneriske arbejde, andre forlader branchen helt, nogen har dårlig mental sundhed, og mange har svært ved at få arbejds- og privatliv til at balancere.
Billedkunstnernes Forbund har deltaget i udviklingsprojektet GRO, der skal give kunst- og kulturarbejdere redskaber til at håndtere arbejdslivets udfordringer.
Løstansatte og selvstændige kunstnere/kunstarbejdere har samme arbejdsmiljørettigheder som fastansatte. Som ansat eller elev på en kunstuddannelse er du beskyttet af bl.a. ligebehandlingsloven, uddannelsesmiljøloven og arbejdsmiljøloven.
Billedkunstens Økonomiske Rum, et forskningsprojekt om billedkunstneres økonomiske arbejdsvilkår, blev offentliggjort af Copenhagen Business School (CBS) 22. november 2018. Det er den første forskningsbaserede undersøgelse på området i 20 år.
Læs om hovedresultaterne og find BKF’s kommentarer til undersøgelsen her
Her kan du læse rapporterne
Kunsten og kunstnere er med kreativitet og eksperimenter med til at skabe mangfoldighed og liv i byerne i Danmark. Men hvordan sikrer vi betalbare boliger og atelierer, så kunstnerne kan blive i storbyen? Det giver den nye undersøgelse ”Kunstnermiljøer – udviklingen af den blandede by” et velunderbygget bud på i form af konkrete scenarier for fremtidens kunstnerboliger og fællesskaber.
Hos Danmarks Statistik finder du en samlet statistik om kunstnere på tværs af kunstområderne. Statistikken Kunstnere i Danmark bygger på datatræk fra knap 28.000 kunstnere og spænder over alle kunstområder, blandt andet musik, scenekunst, billedkunst, kunsthåndværk, litteratur og film.