Disse markører – og mange flere – interagerer på flere niveauer og samtidigt, hvilket kan bidrage til yderligere diskrimination. Derfor taler vi om intersektionel ligestilling, når vi taler om vores arbejde for ligestilling i kunstlivet. Alle kunstnere, uanset identitetsmarkør, skal kunne arbejde med deres kunst uden at blive mødt af diskrimination, grænseløs adfærd eller krænkelser.
Vi vil være med til at skabe en kultur i kunstlivet, hvor vi kan tale åbent om – og i fællesskab håndtere – ovenstående problemer, når de opstår.
Vi vil tage medansvar for at sikre, at kunstlivet inkluderer alle, på tværs af synlige og usynlige forskelle.
Og vi opfordrer alle kunstlivets aktører til at gøre det samme.
Billedkunstnernes Forbund har udarbejdet anbefalingerne og fem principper for, hvordan diversitet, ligeværd og reel inklusion kan sikres i de danske kunstinstitutioners aktiviteter, udstillinger, samlinger, formidling og forskning.
Her får du overblik over, hvad du kan gøre, hvis du oplever krænkelser i dit arbejde som kunstner.
Ligestillings- og mangfoldighedspolitikken er vedtaget af BKF’s bestyrelse, oktober 2021.
Bestyrelsen forpligter sig til at genbesøge dette dokument minimum med et års mellemrum for at vurdere, om der er brug for at opdatere/justere politikken.
I 2020 igangsatte Billedkunstnernes Forbund en indsamling af vidnesbyrd om sexisme i kunstlivet. Foreløbig har forbundet modtaget ca. 40 henvendelser om sexisme, krænkelser og overgreb i forbindelse med uddannelse eller arbejde i kunstlivet.